Sara Damber är en av 48 kvinnor som pryder Damlandslagets nya VM-tröja.

Sara Damber är en av 48 kvinnor som pryder Damlandslagets nya VM-tröja. Foto: Lotta Venhagen/Pauline Suzor/SvFF

Hon tar plats på landslagets nya VM-tröja

Sara Damber: "Det här visar att de här frågorna är viktiga"

HÖGANÄS.

Sara Damber, grundare av stiftelsen Friends och sedan 2017 Höganäsbo är en av 48 kvinnor som pryder Damlandslagets nya VM-tröjor.

Av
Lotta Venhagen

Spelarnas roll som förebilder för kommande generationer och den historia laget skrivit la grunden för idén om att låta framgångsrika kvinnor pryda Damlandslagets tröja inför VM.

När SvFF, Svenska Fotbollsförbundet, på internationella kvinnodagen presenterade de 48 kvinnor som valts återfanns en Höganäsprofil – Sara Dambert, grundaren av antimobbningsorganisationen Friends som även ligger bakom projekt som Youth 2020 och Child 10, något Lokaltidningen tidigare skrivit om.

Hon fick förfrågan att vara med för ett antal veckor sedan;

– Det känns jättekul, både för det personliga arbetet som jag gör och för frågorna kring barns rättigheter och jämlikhet genom att jag är med på listan visar de att de här frågorna är viktiga. Det är roligt när det blir så att vi kvinnor lyfter varandra. Det var slående hur mycket om kvinnor det stod i fredags (läs på internationella kvinnodagen reds. anm.) men det säger också något om att det är ganska lite om kvinnor i vanliga fall och det uppmärksammar hur ojämnlikt mediautrymmet är.

Vad tänkte du när frågan kom?

– Min man är en extrem fotbollsentusiast så min första tanke var nog att det här ska bli kul att berätta för honom.

Tillsammans med foton på lagets spelare bildar fotona på de 48 kvinnorna ett kollage som pryder siffrorna 0-7 samt 9. Siffran 8 har lämnats tom och fans har fått möjlighet att nominera kvinnor som de skulle vilja se på siffran 8. Sara Damber har själv några förslag;

– Margot Wallström är en global spännande och stark röst som vågat gå i bräschen för många viktiga frågor både nationellt och internationellt. Mia Brunell Livfors tillhör toppskiktet i näringslivet men kan ändå behålla en närvaro och medmänsklighet. Hon är en modig ledare som både är extremt mänsklig och varm samtidigt som hon är tydlig och tuff.

Slutresultatet av nomineringarna kommer att presenteras i samband med träningsmatchen mellan Sverige–Tyskland den 6 april på Friends Arena. Matchen blir första tillfället då laget spelar i den nya tröjan men under VM i Frankrike i sommar får de dock inte använda den. Enligt Fifas regler ska då en tröja med mer traditionella siffror användas skriver Expressen.

Tröjans 48 kvinnor

Alicia Vikander

Amie Bramme Sey

Anna Serner

Annika Sörenstam

Arvida Byström

Bianca Kronlöf

Bianca Salming

Caroline Farberger

Caroline Jönsson

Cecilia Safaee

Drottning Kristina

Emma Green

Eva Dahlgren

Evin Ahmad

Fanna Ndow Norrby

Frida Hansdotter

Gina Dirawi

Hanna Ljungberg

Hanna Marklund

Ida Östensson

Kakan Hermansson

Katarina Wennstam

Kerstin Hessius

Kicki Bengtsson

Linnéa Claeson

Margit Nordin

Marika Domanski Lyfors

Mia Skäringer

Michelle Coleman

Mouna Esmaeilzadeh

Nina Rung

Nour El Refai

Pia Sundhage

Renata Chlumska

RenéeVoltaire

Rodja Sekersöz

Sabina Ddumba

Sara Damber

Selma Lagerlöf

Siduri Poli

Silvana Imam

Stina Wollter

Suad Ali

Therese Lindgren

Therese Sjögran

Tove Lo

Tove Styrke

Victoria Sandell

Publicerad 16 March 2019 00:00