Bella Gleisner på fältbesök ute hos en av bönderna som odlar bananer i kooperativet ZAMUKA i centrala Rwanda.

Bella Gleisner på fältbesök ute hos en av bönderna som odlar bananer i kooperativet ZAMUKA i centrala Rwanda. Foto: Privat

Teknik- och biståndsintresset ledde till praktik i Rwanda

"Det är intressant att se hur biståndspengarna verkligen används i praktiken"

HÖGANÄS.

Intresset för biståndsarbete ledde Bella Gleisner till Rwanda och praktik hos organisationen Vi-skogen. Efter ett halvår i Afrika är det snart dags för Höganäsbon att återvända hem.

Av
Lotta Venhagen

Praktikplatsen är avslutad sedan en knapp vecka, nu återstår två veckors semester för Bella innan det är dags att återvända till Sverige och ett avslutande seminarium för de totalt nio praktikanter som varit på plats.

– Jag flyger faktiskt till Etiopien om ett par timmar och så ska jag resa runt ett par dagar där innan jag återvänder till Kigali (Rwandas huvudstad reds. anm.) för att packa ihop allt och säga hejdå till alla.

Bella Gleisner från Höganäs (tredje från vänster) har spenderat de senaste sex månaderna i Rwanda som praktikant hos Vi-skogen, en organisation som arbetar med fattigdomsbekämpning genom bland annat trädplantering.

Bella Gleisner från Höganäs (tredje från vänster) har spenderat de senaste sex månaderna i Rwanda som praktikant hos Vi-skogen, en organisation som arbetar med fattigdomsbekämpning genom bland annat trädplantering. Foto: Privat

Att lämna Rwanda och alla kollegor och nya vänner blir tufft menar hon;

– Jag är ser fram emot att åka hem, äta semlor och att träffa familjen, men jag har trivts så oerhört bra här så det känns jättetråkigt att åka hem. Jag kommer gärna tillbaka hit igen. Rwanda är ett väldigt trevligt land att leva i, rent och säkert med en underbar natur och som på ett imponerande sätt har hämtat sig från sin mörka historia, säger Bella som är utbildad civilingenjör. Just kombinationen av ingenjörsjobb och biståndsarbete var anledningen att hon sökte praktikplatsen hos Vi-skogen.

– Jag kollade upp några olika intressanta organisationer och fastnade för Vi-skogen och denna praktikplatsen. Det verkade som en rolig möjlighet att få ett litet smakprov på biståndsvärlden och samtidigt göra någonting meningsfullt. Rwanda försöker bli Afrikas teknik-hub och som ingenjör finns det många intressanta projekt här.

Tillsammans med lokala kooperativ och partnerorganisationer arbetar Vi-skogen främst med fattigdomsbekämpning genom trädplantering och kapacitetsbyggnad. Träden ger frukt, foder till djuren och försörjningsmöjligheter, men de hjälper även till att binda jorden vid erosioner och skyddar mot solen. Metoden kallas "agroforesty" och bidrar både till minskad fattigdom och bättre klimat.

Bella har jobbat på det lokala huvudkontoret i Kigali där hon hjälpt till med it- och datorkunskaper samt hållit i utbildningar i de vanligare mjukvarorna och datoranvändning. Målet har varit att effektivisera kommunikationen mellan huvudkontoret och deras partnerorganisationer runt om på landsbygden. Tiden i Rwanda har gett henne många erfarenheter och en chans att se hur biståndsarbetet fungerar på plats;

– Det är intressant att se hur biståndspengarna verkligen används i praktiken. Jag har fått besöka lokala bönder och lära mig om trädjordbruk, jag har deltagit i klimatkonferenser och varit med på genderkurser hos våra partners.

I början av april är det dags att återvända till föräldrahemmet i Höganäs och sedan börjar jobbletandet.

– Jag vill gärna fortsätta inom biståndsbranschen och koppla ihop det med ingenjörandet.

Publicerad 17 March 2019 00:00