"Tomten bor i Höganäs" har fått sådant gensvar att insamlingen till behövande familjer har utvecklats till en permanent loppis berättar Anneli Högman, längst till höger på lilla bilden. Här tillsammans med Sofie Olsson och Parisa Grumbach, volontär. Foto: Privat

Tomten är här för att stanna – enorm respons på ideellt initiativ

"Vi håller på att jobba upp något som vi vill ska bli bra"

HÖGANÄS.

Uppstarten av den ideella organisationen "Tomten bor i Höganäs" har fått ett stort gensvar och resulterat i en loppis där intäkterna går oavkortat till utsatta familjer.

Av
Lotta Venhagen

Strax innan jul flyttade tomten till Höganäs, då startade nämligen den ideella organisationen "Tomten bor i Höganäs" för att hjälpa till med julklappar åt ekonomiskt utsatta familjer. Sedan dess har gensvaret blivit stort konstaterar Anneli Högman, en av initiativtagarna och precis som planerat kommer tomten att stanna året runt i Höganäs.

– Vi har fått en enorm respons. Vi har både fått många volontärer som hjälper till och massor med kläder och husgeråd.

Det som från början skulle bli ett lager för saker som skulle delas ut till utsatta familjer har därför fått utvecklas till en loppis i Rädda Barnens lokaler, som samverkar med organisationen.

– Pengarna som kommer in från loppisen går oavkortat till nya födelsedagspresenter och julklappar. I familjer som har det tufft ärver man saker hela tiden, vi vill att barnen kan känna att de får nya grejer också, speciellt när det är jul och födelsedag.

Trots att cirka 25 volontärer är engagerade i dagsläget behövs det fler för framtida behov menar Anneli Högman;

– Vi håller på att jobba upp något som vi vill ska bli något bra och när vi växer och blir större måste vi vara många. Det får inte falla på att två personer inte kan. Vi behöver hjälp främst med loppisen med att vika kläder och organisera i lådor.

I april kommer konceptet "Tomten bor i..." lanseras i hela Sverige.

–Vi tjuvstartade i Höganäs för det fanns så många som behövde julklappar. När det här kommer igång kommer det att finnas en portal där alla städer som ingår kan byta grejer med varandra och organisera det här i ett nätverk.

Loppis

Loppisen håller öppet för både inlämning och försäljning lördagar klockan 10-14 i Rädda Barnens lokaler på Storgatan 64.

Publicerad 17 March 2019 00:00