En av sektionerna lyftas ner i hamnbassängen. Samtliga fem sektioner som utgör de två flytbryggorna ska monteras under dagen.

En av sektionerna lyftas ner i hamnbassängen. Samtliga fem sektioner som utgör de två flytbryggorna ska monteras under dagen. Foto: Mats Hallberg

VIDEO: Här lyfts flytbryggorna på plats i Lerbergets hamn

Hamnansvarig: "Det är en stor dag"

LERBERGET.

Renoveringen av Lerbergets hamn fortskrider. I går kväll anlände de första sektionerna av de två nya flytbryggorna vars montering i hamnbassängen pågår under hela dagen.

Av
Lotta Venhagen

Tre långa lastbilar, som anlände under söndagskvällen, står uppradade längs med Segelvägen i Lerberget, under måndagsmorgonen anländer de resterande två sektionerna. Tillsammans kommer de fem sektionerna på 21 meter vardera att bilda de två nya flytbryggorna. Att få de 27 meter långa lastbilarna att snirkla sig igenom gatorna i byn har krävt sina förberedelser;

– Vi har rekat vägarna noga i byn och lagt ut plåtar på vissa ställen för att de ska kunna svänga lite yvigare, säger Mats Hallberg, hamnansvarig i byalaget.

Janerik Lundin och Mats Hallberg från hamnkommittén fanns på plats under måndagsmorgonen för att ta emot bryggsektionerna.

Janerik Lundin och Mats Hallberg från hamnkommittén fanns på plats under måndagsmorgonen för att ta emot bryggsektionerna. Foto: Lotta Venhagen

Under dagen ska sektionerna lyftas på plats med hjälp av två kranar, ett efterlängtat moment menar han;

– Det här är finalen av två års arbete och lite till. Det är en stor dag och den största insatsen sedan 1905. I kväll har vi förhoppningsvis två nya bryggor på plats.

Varje sektion av flytbryggorna är 21 meter lång. Under måndagsmorgonen stod lastbilarna i rad längs med Segelvägen för att kunna lasta av sammanlagt fem sektioner.

Varje sektion av flytbryggorna är 21 meter lång. Under måndagsmorgonen stod lastbilarna i rad längs med Segelvägen för att kunna lasta av sammanlagt fem sektioner. Foto. Lotta Venhagen

Hamnrenoveringen har byalaget till stor del genomfört själv, men momentet med att lyfta i flytbryggorna i hamnbassängen har lejts ut.

– Vi har inte haft något offentligt stöd utan har samlat ihop de här pengarna själva och vi är väldigt stolta att vi har kunnat genomföra det här själva. Det har varit en jättestor ansträngning för byalaget och vi har haft en kärntrupp som gjort ett extremt bra arbete. Det har bara varit kärlek och glädje som omgett det här projektet.

Förberedelserna inför att montera bryggorna på plats med kran har varit noggranna för att transporterna ska kunna gå så smidigt som möjligt.

Förberedelserna inför att montera bryggorna på plats med kran har varit noggranna för att transporterna ska kunna gå så smidigt som möjligt. Foto: Lotta Venhagen

På lördag samt den 30 mars anordnar byalaget arbetsdagar då bland annat montering av y-bommar och landgångar samt lampor kommer att ske.

Publicerad 18 March 2019 10:51