Förslag på ett nytt Folkets hus har tagits fram och bygglovsansökan har lämnats in. Nu gäller det för folkparksföreningen att hitta hyresgäster för att få ekonomi i satsningen.

Förslag på ett nytt Folkets hus har tagits fram och bygglovsansökan har lämnats in. Nu gäller det för folkparksföreningen att hitta hyresgäster för att få ekonomi i satsningen. Illustration: Möller Arkitekter.

Ansökan om bygglov inlämnat för nytt Folkets hus – nu måste föreningen hitta hyresgäster

Ordförande: "Det känns hoppfullt"

HÖGANÄS.

Drömmen om ett nytt Folkets hus i Höganäs har kommit ett steg närmare. Nyligen lämnaden folkparksföreningen in en bygglovsansökan och nu börjar jakten för att hitta hyresgäster till ovanvåningen.

Av
Lotta Venhagen

När det gamla huset revs för att göra plats för nybyggnation i Folkparkområdet fick Höganäs Folkets Hus- och Parkförening löfte om att köpa tillbaka en bit mark och bygga ett nytt hus. Efter långa diskussioner med kommunen skrevs avtalet på i juni 2017 men någon byggstart under 2018 blev det inte.

– Vi letade hyresgäster till ovanvåningen för att få ekonomi i det. Vi erbjöd kommunen att hyra lokaler men de nappade inte så det har stoppat upp arbetet, säger Kerstin Schults Wennerström, ordförande i föreningen.

Kerstin Schultz Wennerström, ordförandet i Höganäs Folkets Hus- och Parkförening gläds åt att processen för bygget av ett nytt Folkets hus går framåt.

Kerstin Schultz Wennerström, ordförandet i Höganäs Folkets Hus- och Parkförening gläds åt att processen för bygget av ett nytt Folkets hus går framåt. Arkivfoto: Joel Winqvist

Nu har dock föreningen tänkt om och istället låtit en arkitektfirma rita upp ett förslag på ett nytt Folkets hus och lämnat in en bygglovsansökan.

–Vi har haft flera stycken som varit intresserade, men det är ju som att sälja ett luftslott. Nu har vi en konkret byggnad att visa upp där det fortfarande finns chans att forma lokalerna efter behov, säger ordförande som känner glädje över att kommit framåt i processen;

– Det känns helt underbart att det kommit så här långt, hoppfullt och underbart. Det är ett fantastiskt vackert hus som man skulle kunna fylla med hur mycket som helst. Tanken är att detta hus ska vibrera av kreativitet och glädje och attrahera höganäsare i alla åldrar, oavsett politisk eller religiös hemvist.

Det är Möller Arkitekter som tagit fram förslaget till ett nytt Folkets hus i två plan som kommer att ligga i hörnet av Norra Månstorpsvägen och Långarödsvägen, vid ingången till Folkparksområdet. På bottenplan kommer föreningen bedriva sin verksamhet. Där kommer även att finnas en restaurang och en konsertsal för musik- och teaterevenemang liksom bioföreställningar. På ovanvåningen finns det möjlighet att ha kontor eller andra aktiviteter och Kerstin Schultz Wennerström hoppas att läget ska kunna attrahera både en bra krögare och tänkbara hyresgäster.

– Området är jättepopulärt och ligger väldigt centralt. Vi har hört av kommunen finns en hel del som vill etablera sig i Höganäs och då är dessa lokaler bra.

När ser vi ett färdigt Folkets hus?

– Helst ska det vara färdigt nästa år.

Publicerad 19 March 2019 10:48