Höganäskeramikern Yngve Blixts verk kommer att visas upp i den första utställningen efter Keramiskt centers omfattande renovering. Anna Malin Tibe, Pia Nordberg och Ulf Molin ser över de många föremålen som ska ingå i utställningen.

Höganäskeramikern Yngve Blixts verk kommer att visas upp i den första utställningen efter Keramiskt centers omfattande renovering. Anna Malin Tibe, Pia Nordberg och Ulf Molin ser över de många föremålen som ska ingå i utställningen. Foto: Lotta Venhagen

Efter omfattande renoveringen – Keramiskt center öppnar igen

Utökad kursverksamhet ska resultera i keramiker på proffsnivå

HÖGANÄS.

Efter drygt två månaders renovering är det i slutet på mars dags för Keramiskt center att slå upp portarna för säsongen. Nu med fler ugnar, öppnare ytor och en större verkstadsdel som kommer ge ett bredare kursutbud.

Renoveringen av Keramiskt center har gått in i sitt slutskede. Den välbehövliga renovering i de slitna lokalerna på outlet-området blev möjlig tack vare ett bidrag på 3,5 miljoner från kulturnämnden i Region Skåne beslutade att ge 2017. Medan elektrikerna drar den sista elen håller Pia Nordberg, verksamhetsansvarig och Anna Malin Tibe, verksamhetsutvecklare på att få ordning på hyllorna till den permanenta historiska utställningen.

– Det har varit jättejobbigt under renoveringen, men det men det blir väldigt bra. Det händer mycket här och vi har 42 000 besökare om året, det behövdes fräschas upp, säger Anna Malin Tibe.

Pia Nordberg och Anna Malin Tibe förbereder inför säsongsöppningen och monterar hyllor till den historiska utställningen som är permanent.

Pia Nordberg och Anna Malin Tibe förbereder inför säsongsöppningen och monterar hyllor till den historiska utställningen som är permanent. Foto: Lotta Venhagen

Miljonsatsningen har resulterat i två utställningsytor, en större och en mindre, den historiska utställningen har flyttats liksom kontorsytorna. Konferensdelen har flyttats ner och nya fönster har satts in i fasaden ut mot entrén för att få in mer ljus.

– Det känns jättebra, vi har öppnat upp mer och man möts av en helhet på ett annat sätt, säger Pia Nordberg

– Tidigare hade vi två stora utställningsytor. Det var inte lätt för en ensam keramiker att fylla 200 kvadratmeter, konstaterar Anna Malin Tibe och tillägger;

– Det är ett helt annat flöde när man går igenom lokalen nu. Och verkstadsdelen känns bra, säger hon och visar på utrymmet bakom glasdörrarna som blivit rejält mycket större.

Verkstadsdelen har blivit rejält mycket större och har bland annat ett stor rum som gör det möjligt att under våren genomföra kurser i att blanda sin egen glasyr.

Verkstadsdelen har blivit rejält mycket större och har bland annat ett stor rum som gör det möjligt att under våren genomföra kurser i att blanda sin egen glasyr. Foto: Lotta Venhagen

Numera finns det tre ugnar, fler drejplatser och ett glasyrrum som mer än fördubblats i storlek. Med den utökade verkstadsytan ska centret kunna erbjuda en bredare kursverksamhet, bland annat genom kurser i att blanda sin egen glasyr.

– Precis som hos idrottsföreningar ska det finnas en bredd, du ska både kunna hålla på med keramik som hobby men även kunna utbilda dig professionellt, det har man inte kunnat här tidigare säger Claes Thell, keramiker och kursledare.

Fortfarande återstår en del arbete med renoveringen av Keramiskt center men den 30 mars slår portarna upp igen.

Fortfarande återstår en del arbete med renoveringen av Keramiskt center men den 30 mars slår portarna upp igen. Foto: Lotta Venhagen

Framöver finns planer på att göra om entrén in till Keramiskt center samt att skapa en ugnspark utomhus bestående av tre ugnar, något en miljon av bidraget är vikt för. Vart den kommer att ligga exakt är dock inte bestämt enligt Ulf Molin, ordförande i stiftelsen Höganäs Keramiskt center.

–Vi diskuterar med hyresvärden så att vi kan finna en lämplig plats.

Invigning av de omgjorda lokalerna bli det den 30 mars. I stora galleriet visas då Höganäskeramikern Ynge Blixt verk från 1940-80-tal. I lilla galleriet tar Väsbykonstnären Frida Nilsson plats med sina drejade bruksföremål i stengodslera.

Publicerad 23 March 2019 00:00