Örjan Johansson är en av många kommuninvånare som hoppat på fibertåget.

Örjan Johansson är en av många kommuninvånare som hoppat på fibertåget. Foto: Pressbilder

Klart: Alla tätorter erbjuds nu anslutning till fibernätet

Möjligheten finns i år och under nästa år

HÖGANÄS.

Utbyggnaden av fibernätet i Kullabygden har varit igång sedan 2014 men det var inte alla hushåll som hoppade på tåget då. Nu öppnas möjligheten upp för samtliga tätorter i kommunen att ansluta sig i efterhand i år och nästa år.

Kommunen har gett det egna energibolaget Höganäs Energi uppdraget att erbjuda samtliga hushåll i Kullabygden fibertillgång.

– Om man vill ansluta sitt hus till fiber kan man få information på vår hemsida om tidsplanen för de olika orterna. Vi vet inte när det blir efteranslutningar nästa gång, om det blir alls, så man bör passa på nu om man vill ha tillgång till fiberns alla fördelar, och dessutom till ett billigare pris än vad en efteranslutning annars kostar, säger Anders Kallin, fiberansvarig på Höganäs Energi, i ett pressmeddelande.

Där berättar även Möllebon Örjan Johansson om varför han valt att ansluta sitt hem till fiber.

– Vi tyckte det kändes som ett säkrare och stabilare alternativ än det vi hade, så vi passade på nu när erbjudandet kom. Det var ingen idé att vänta, säger Örjan Johansson.

Han upplevde att det gick snabbt och smidigt till när han fick fiber.

En förlängning grävdes in till hans hus från en slang som ligger placerad vid tomtgränsen. Ihop med installatören bestämdes sedan var fibern skulle grävas ner någonstans på tomten. Att gräva ner fibern cirka 40 centimeter i marken på tomten i Mölle tog ett par timmar, berättar han. Modeminstallationen tog ytterligare en timme, förklarar han.

– Nu ska det bli intressant att välja tv, telefoni och in ternet-tjänster, säger Örjan Johansson.

Publicerad 16 April 2019 09:15