Med gemensamma krafter tar Kenneth Andersson, vd för BAB, Peter Schölander (M), kommunstyrelsens ordförande, Jesper Månsson, vd för Höganäshem och Peter Kovacs, styrelseordförande i Höganäshem, de första spadtagen på platsen för ett av trygghetsboendena.

Med gemensamma krafter tar Kenneth Andersson, vd för BAB, Peter Schölander (M), kommunstyrelsens ordförande, Jesper Månsson, vd för Höganäshem och Peter Kovacs, styrelseordförande i Höganäshem, de första spadtagen på platsen för ett av trygghetsboendena. Foto: Mattias Grenholm

Julivallen och Folkparken växer – trygghetsboenden klara nästa år

50 nya hyreslägenheter byggs av Höganäshem och BAB Byggtjänst

HÖGANÄS.

Intresset för den nya stadsdelen på Julivallen/Folkparken är så stort att Höganäshem tidigarelagt ett av hyreshusen. På måndagen togs det första spadtaget för två trygghetsboenden och ett hyreshus med inflyttning 2020.

Av
Mattias Grenholm

I det nya bostadsområdet Julivallen/Folkparken växer hus efter hus upp. Höganäshem ger sitt bidrag till kvarteren med tre hyreshus, varav två trygghetsboenden för dem som är 65 år eller äldre.

– Detta är ett intressant stadsutvecklingsprojekt och jag har svårt att se varför vi inte skulle vara med. Det finns ett stort behov av trygghetsboenden och söktrycket är fantastiskt – över tusen har anmält sitt intresse, säger Jesper Månsson, vd för Höganäshem.

De två trygghetsboendena på fyra våningar ska stå färdiga vår/sommar nästa år och det "vanliga" hyreshuset på fem våningar några månader senare. Sammanlagt 50 nya hyreslägenheter på mellan 30-80 kvadratmeter. Byggena sker i samarbete med BAB Byggtjänst till en entreprenörskostnad av 75 miljoner, innan moms.

Runt om byggplatsen för Höganäs två nya trygghetsboenden växer flera nya hus upp till en helt ny stadsdel.

Runt om byggplatsen för Höganäs två nya trygghetsboenden växer flera nya hus upp till en helt ny stadsdel. Foto: Mattias Grenholm

På måndagen den 15 april togs de symboliska spadtagen för husen av Jesper Månsson tillsammans med BAB Byggtjänsts vd Kenneth Andersson, Höganäshems styrelseordförande Peter Kovács samt kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M).

– Detta är enormt viktigt för Höganäs och våra invånare. Trygghetsboenden gör att äldre kan sälja sin villa till yngre barnfamiljer och använda pengarna till det de vill. Det innebär också att det blir billigare och mer effektivt för kommunen att ge dem den service och stöd de kan komma att behöva efter hand, säger Peter Schölander.

Det stora intresset för hyreslägenheter i Höganäs har gjort att alla tre husen färdigställs nästa år, i stället för i olika etapper som det ursprungligen var tänkt.

– Flera undersökningar har visat att äldre som flyttar in i trygghetsboenden bryter isolering och ensamhet och lever därmed längre. Man hamnar i ett sammanhang där man erbjuds gemenskap och aktiviteter – i princip kommer man att ha ett "all inclusive-boende" och kunna sätta guldkant på ålderdomen, säger Jesper Månsson.

Publicerad 20 April 2019 00:00