Keramikern Claes Thell avled nyligen efter en kortare tids sjukdom. Han var aktuell med glasyrkurser på Keramiskt center, något som nu ska drivas vidare i hans anda.

Keramikern Claes Thell avled nyligen efter en kortare tids sjukdom. Han var aktuell med glasyrkurser på Keramiskt center, något som nu ska drivas vidare i hans anda. Foto: Lotta Venhagen

Keramikern Claes Thell har avlidit

"Han ville ge tillbaka för allt han hade upplevt"

HÖGANÄS.

En av Kullabygdens mest kända keramiker, Claes Thell, har dött. "Det går inte att ersätta Claes Thell. Det finns bara en av honom med all hans kunskap och erfarenhet" säger Ulf Molin, styrelseordförande i Keramiskt center.

Av
Lotta Venhagen

Det var efter en kortare tids sjukdom som Claes Thell avlidit, vilket Helsingborgs Dagblad var först att rapportera om. Keramikern växte upp i Väsby och enligt uppgifter på hans hemsida var han bara 15 år när han skaffade sig en egen liten elektrisk ugn och började experimentera med glasyr. Grunden för sina glasyrkemiska kunskaper fick han under de tre år han arbetade på Höganäsbolagets mettallurgiska labratorium.

Det var just glasyrer som han var aktuell med på Keramiskt center, som efter en omfattande renovering satsat på ett utbyggt glasyrrum och kurser i att glasera med Claes Thell som ledare.

Trots Ulf Molins ord om att den välkända Kullakeramikern egentligen inte går att ersätta kommer man att fortsätta hålla i glasyrkurserna på Keramiskt center.

– Vi har ett par andra namn i bygden som kommer gå in och hjälpa till kortsiktigt. Vi har även Maria Johansson som har jobbat ihop med Claes under ett år och som är ganska väl insatt. Vi har mycket uppbyggt runt detta men det viktigaste är att hans anda lever kvar. Han ville ge tillbaka för allt han hade upplevt och sätta sitt avtryck genom att etablera en verksamhet här och det har han gjort på ett utmärkt sätt.

Publicerad 30 April 2019 10:30