Rebecka Hallin, Isac Lindgren, Jesper Mattsson och Anna Byrelid trivs i de nya lokalerna på Vikenskolan och menar att arbetsmiljön blivit mycket bättre.

Rebecka Hallin, Isac Lindgren, Jesper Mattsson och Anna Byrelid trivs i de nya lokalerna på Vikenskolan och menar att arbetsmiljön blivit mycket bättre. Foto: Lotta Venhagen

Första etappen är klar – ta en titt på nya Vikenskolan

VIKEN.

Den första delen av Vikenskolan är klar. Lokaltidningen tog en rundtur i nybygget som bjuder på en ljus och modern skola där den förbättrade arbetsmiljön lyfts upp som den stora vinsten.

Av
Lotta Venhagen

Entréhallen till den nybyggda delen av Vikenskolan är storslagen. Den breda gradängen, eller "trappan" som den kallas, har blivit en naturlig samlingspunkt för eleverna. Här finns också den nybyggda matsalen med skjutbara glaspartier som går att ta åt sidan för att få en ännu större samlingsplats. Här har man byggt ett helt nytt större kök och numera lagar och levererar personalen även mat till samtliga förskolor i byn. Louise Assarsson är kock och trivs i den nya arbetsmiljön.

– Vi har fått sprillans ny utrustning och allt glänser. Det går inte att jämföra med det andra, det är jättestor skillnad.

"Det här är något helt annat, man har lyft standarden från det som byggdes på 70-talet. Det är bättre planerat, ljusare och luftigare" säger Patrik Holmkvist matte och no-lärare Foto. Lotta Venhagen

Efter påskledigheten kunde de cirka 4 500 kvadratmeterna som inrymmer högstadiet med specialsalar, den nya matsalen samt administrationen tas i bruk. Eleverna Isac Lindgren och Jesper Mattsson går i årskurs 9 och har genom åren på Vikenskolan både hunnit med att gå i baracker under mellanstadietiden när skolan var för trångbodd och fått vara med och tycka till om det nya skolbygget.

– Här har blivit öppnare och lättare att andas, luften är fräschare och det är ljusare, konstaterar Isac.

Musiksalens utforming är noga planerad för att ge ett så behagligt ljud som möjligt. Charlotta Malmberg, rektor och samordnare för nybyggnationen på skolan, guidar runt i de olika specialsalarna.

Musiksalens utforming är noga planerad för att ge ett så behagligt ljud som möjligt. Charlotta Malmberg, rektor och samordnare för nybyggnationen på skolan, guidar runt i de olika specialsalarna. Foto: Lotta Venhagen

Nu har de en dryg månad kvar att gå i de nybyggda lokalerna.

– Det känns lite trist att lämna nu när man gått här i så många år, men det är kul för de som är yngre, säger Jesper.

För Rebecka Hallin och Anna Byrelid som går i årskurs åtta, finns det mer lite mer tid att spendera i den nya skolan som de tycker har fått ett rejält lyft.

– Arbetsmiljön har höjts, nu hittar man inspiration i omgivningen och det är lättare att jobba, säger Rebecka.

– Det känns roligare att vara här, fyller Anna i.

Bildsalens stora glaspartier på två väggar ger enormt ljusinsläpp och utsikt både mot Danmark och Kullabergs siluett.

Bildsalens stora glaspartier på två väggar ger enormt ljusinsläpp och utsikt både mot Danmark och Kullabergs siluett. Foto: Lotta Venhagen

Bygget av Vikenskolan är kommunens hittills största investering och 300 miljoner är avsatt för hela projektet.

– Vi har kanske spenderat 55 procent av budgeten hittills. Vi har gjort mycket kostnadsdrivande investeringar som kök. specialsalar, no-salar och trä- och syslöjd och det kostar lite, säger Daniel Svanberg, projektledare.

Den stora trappan i entréplan lyfts av eleverna upp som en av de bästa sakerna med nybyggnationen konstaterar Charlotta Malmberg

Den stora trappan i entréplan lyfts av eleverna upp som en av de bästa sakerna med nybyggnationen konstaterar Charlotta Malmberg Foto: Lotta Venhagen

Charlotta Malmberg, rektor och skolans samordnare för bygget, visar runt i den nybyggda salarna på ovanvåningen. Två no-salar har numera blivit fyra stycken, träslöjdssalen har en höj- och sänkbar arbetsbänk, musiksalens ljudisolering ger en behaglig ljudnivå och i bildsalen kan eleverna blicka ut mot Kullabergs siluett åt ena hållet eller vända sig mot det andra stora glaspartiet och se havet och Danmark vid horisonten. Hon sammanfattar känslorna av att nu vara en bit på väg i det omfattande projektet.

– Det här har tag hit tid, men när de väl började bygga så gick det snabbt. Jag har gått runt på bygget och fotat varje vecka. När jag gick här i januari trodde jag nog aldrig att det skulle bli klart, men det har varit värt att vänta på.

Ljudabsorbenter på väggarna ska ge en behaglig ljudnivå samtidigt som det blir en färgklick i de ljusa utrymmena.

Ljudabsorbenter på väggarna ska ge en behaglig ljudnivå samtidigt som det blir en färgklick i de ljusa utrymmena. Foto: Lotta Venhagen

– Det kommer att vara barnsjukdomar i detta, men det får vi ta tag i och hantera då, säger hon och syfter till exempel på att inga projektorer ännu kommit på plats, eller att biblioteket dröjer ännu en stund innan det står klart och att det för viss personal kommer att vara trångbodd fram tills att etapp två står klar.

Nu har nämligen den gamla skolan börjat rivas. Under sommaren avslutas rivningen, idrottshall och omklädningsrum renoveras och i augusti eller september ska del två börja byggas. Den ska inrymma mellanstadiet och elevhälsan samt lågstadiet och förväntas stå klar under våren 2021.

Publicerad 07 May 2019 10:45