Två elever bråkade efter ett luciatåg i Kullabygden och en spark utdelades som nu fått rättsligt efterspel.

Två elever bråkade efter ett luciatåg i Kullabygden och en spark utdelades som nu fått rättsligt efterspel. Foto: bzzup - stock.adobe.com

Luciatåg slutade med karatespark – domen har fallit

Brottsoffrets provokation diskvalificerar honom från skadestånd

KULLABYGDEN.

Den 13 december var det luciatåg på en skola i Kullabygden. När det var dags att byta om fick träffades en elev av en karatespark från en klasskamrat.

Av
Felix Alnemark

Misshandeln ska ha föranletts av att det tidigare när Luciatåget var samlat, kastats clementinskal i ledet. Meningarna går isär om vem som kastat skalen det har inte någon avgörande betydelse för det som inträffade vid ombytet, enligt rätten.

Efter en nedsättande kommentar från den ena pojken svarade den andra med att utdela en karateliknande spark som träffade på högersidan av kroppen.

Enligt tingsrätten är det styrkt att dem tilltalade misshandlat målsägande. Även om sparken föranleddes av en provokation går det inte att rubricera misshandeln som ringa.

Pojken döms därmed till ungdomsvård med ett upprättat ungdomskontrakt med kommunen. Brottsoffret får dock inget skadestånd eftersom han uttalat sig på ett kränkande sätt och därmed "i viss mån gett upp kravet på respekt för sin personliga integritet".

Publicerad 07 May 2019 14:50