Vattentornet måste renoveras, det visar en utredning som gjorts. Till hösten kommer en upphandling att dras igång för att kunna påbörja arbetet till våren.

Vattentornet måste renoveras, det visar en utredning som gjorts. Till hösten kommer en upphandling att dras igång för att kunna påbörja arbetet till våren. Foto: Google streetview

Utredning klar – vattentornet måste repareras

Tio miljoner budgeterat för renoveringen

HÖGANÄS/LERBERGET.

I vintras skrev Lokaltidningen om hur vattentornet vittrar sönder bit för bit. Nu är utredningen klar och VA-chef Fredrik Arthursson konstaterar att åtgärder måste vidtas.

Av
Lotta Venhagen

– Det måste repareras, det finns inget alternativ. Åker man ut och tittar på tornet ser man att det inte är bara där uppe utan även på benen som det rostar. Det är för tunt med betong runt armeringsjärnen, där är bara 10-15 milimeter och det är ett fel som varit från början, säger VA-chefen till Lokaltidningen.

Det var i höstas som man upptäckte att bitar av betongen föll ner från vattentornet i Lerberget. Ett staket sattes upp runt tornet för att skydda mot bitar som faller ner och det staketet lär få sitta uppe ett tag till. Under hösten kommer en upphandling att dra igång men renoveringsarbetet påbörjas först nästa vår.

– Den här typen av jobb görs bara på sommarhalvåret. Först ska man tvätta tornet med 600 bars tryck för att få det rent. Därefter vattenbilar man bort alla dåliga delar med ännu högre tryck. När man trycker in vatten i sprickorna får det inte frysa för det vill man inte vara med om. Sedan sätts ny betong på och man förstärker där det behövs. Om det rostat för mycket i betongen kommer man att byta armeringsjärnen också, säger Fredrik Arthursson.

Arbetet beräknas ta fyra till fem månader. Tio miljoner finns budgeterat för åtgärderna, vilken siffra det faktiskt landar på återstår att se.

– När man har tvättat tornet kommer man mer att se vilket skick det är i så det kan bli mycket dyrare men också mycket billigare.

Publicerad 07 May 2019 11:35