Ellinor Südow (till vänster) tillsammans med en kompis dagen efter skolskjutningen på universitetet i Charlotte. Lerbergsbon beskriver dagen som den värsta i hennes liv då hon gömde sig för skytten som dödade två och skadade fyra.

Ellinor Südow (till vänster) tillsammans med en kompis dagen efter skolskjutningen på universitetet i Charlotte. Lerbergsbon beskriver dagen som den värsta i hennes liv då hon gömde sig för skytten som dödade två och skadade fyra. Foto: Privat

VIDEO: Ellinor var med om skolskjutning

"Jag kände varenda hjärtslag och försökte lugna ner mig själv"

LERBERGET.

Ellinor Südow från Lerberget hamnade mitt i kaoset av skolskjutningen på University of North Carolina i Charlotte USA i förra veckan där två studenter miste livet. Dagen beskriver hon som den värsta i sitt liv, men hon ser samtidigt hur skolan efter dådet gått samman och blivit starkare.

Av
Lotta Venhagen

Det var sista dagen för terminen och sommarlovskänsla på campus i Charlotte. Ellinor läser sitt andra år på ekonomiprogrammet och är med i golflaget. Den här dagen hade hon varit på poolparty, men lämnade festen efter två timmar för att plugga till sina slutprov. Hon går bort till biblioteket och ser till sin förvåning att det första bordet innanför dörren med de skönaste fåtöljerna är ledigt. När hon inser att hon måste ladda sin dator och uttaget vid platsen inte fungerar väljer hon att gå upp till tredje våningen och hittar ett bord längst in i lokalen. Det är tyst och lugnt på biblioteket men plötsligt märker Elinor hur det börjar röra på sig och volymen stiger.

– Plötsligt kommer folk springande mot mig och en kille skriker "shooter shooter". Först tittar vi på varandra, någon nämner att det bara är ett rykte och vi andas ut, men sedan säger en tjej att det är seriöst och att man hört skott och då börjar alla leta efter gömställen.

"...det var overkligt hur snabbt hjärtat bultade"

Dagen efter skjutningen hölls en ljuscermoni på universitetsområdet.

Dagen efter skjutningen hölls en ljuscermoni på universitetsområdet. Foto: Privat

Genom högtalarna meddelar en röst att en skolskjutning pågår. Ellinor gömmer sig under ett bord. Någon kryper fram till fönstret, tittar ut och ser hur folk springer ut från bibliotekets första våning.

– Då inser vi att det är på riktigt och det går från mummel och prat till att bli knäpptyst. Sedan kommer ett andra meddelande i högtalarna där de säger " run, hide or fight – han är i biblioteket". Det är några långa minuter där under bordet, berättar Ellinor som inte minns exakt hur hennes tankar gick men att hon blev väldigt praktisk.

Hon stänger av ljudet på telefonen för att inte bli avslöjad om skytten skulle komma in i rummet och hon skickar meddelande till tjejerna i sitt golflag för att berätta vad som händer.

– Jag var inte jätterädd i den situationen men det var overkligt hur snabbt hjärtat bultade. Jag kände varenda hjärtslag och försökte lugna ner mig själv.

I byggnaden

I byggnaden "Kennedy" bredvid biblioteket dödade skytten två elever och skadade fyra. Foto: Privat

Poliser kommer upp till tredje våningen, ock skriker åt dem att lägga sig ner och visa händerna. Ellinor lägger sig ner och tittar ut från bordet, då vänder en av poliserna sig om och riktar sitt vapen mot henne.

– Det var en surrealistisk känsla att ha ett skjutvapen riktat mot huvudet. Jag har alltid haft högt förtroende för polisen men i den här stunden började jag tvivla och jag kommer ihåg att jag började tänka på Breivik och om jag kunde lita på dessa människor.

Hon inser att hon inte har något val och leds ner för trapporna och ut ur byggnaden där hon och de andra uppmanas att ta sig från campus. Först när hon kommer till en lägenhet i utkanten av området kommer upplevelsen i fatt henne.

– När jag sätter mig ner börjar jag att skaka som jag aldrig skakat förut och jag spiller ut ett halvt glas vatten. Två av killarna börjar gråta och jag ringer min pappa, är jag berättar det på svenska blir det verkligt. Jag är så glad att det där uttaget aldrig fungerade och att jag gick längre in i byggnaden, säger Ellinor

"Jag har

alltid haft högt förtroende för polisen men i den här stunden började jag tvivla"

Det visade sig dock att skytten aldrig befann sig i biblioteket utan i byggnaden bredvid där han dödade två elever och skadade fyra andra. Där blir han också tagen av polisen. Enligt uppgifter Ellinor fått hade han mycket ammunition på sig och planen var att gå vidare till biblioteket.

En vecka efter händelsen mår Ellinor överlag bra.

– Det går i vågor, det fortsätter att hända mycket. Begravningen för en av killarna som blev skjutna var igår (läs i måndags), och här är fortfarande mycket folk runtomkring som rapporterar om det.

På universitet går 30 000 elever och Elinor kände ingen av offren personligen. Själv har hon två år kvar på sin utbildning och har ingen plan på att avbryta den på grund av det som hänt.

– Detta händer överallt tyvärr. Det här är en fantastisk skola och jag trivs superbra i Charlotte. Det är en stad med härliga människor och väldigt mycket möjligheter. Man måste välja att se det positiva i det här. Vi har kommit samman på ett helt annat sätt. Folk säger hej till varandra mer som man gör hemma i Höganäs och det är en helt annan känsla, men det är hemskt att det ska krävas något sådant här.

Efter slutproven väntar två månaders sommarlov hemma i Lerberget och efter händelsen ser Ellinor nu extra mycket fram emot att träffa familjen igen.

– Jag brukar inte längta hem, men nu vill jag bara hem. Samtidigt hoppas jag inte att jag kommer hem och det här är det enda folk frågar mig om varje dag. Jag har det ju så himla bra här, att detta blev slutet på året är så tragiskt.

Publicerad 08 May 2019 00:00