Eric Ruuths fritidsverksamhet deltog med två lag i Vårruset, något fritidsledare Carina Jesperson hoppas ska kunna bli tradition och inspirera fler unga till att röra sig mer.

Eric Ruuths fritidsverksamhet deltog med två lag i Vårruset, något fritidsledare Carina Jesperson hoppas ska kunna bli tradition och inspirera fler unga till att röra sig mer. Foto: Privat

Fritidsledare vill göra Vårruset till tradition

"Det här skapar ett intresse"

HÖGANÄS.

Att få ungdomarna att röra sig mer genom någon roligt aktivitet var grundtanken när Carina Jesperson, fritidsledare på ER Ung engagerade ett gäng tjejer att delta i Vårruset. Nu hoppas hon att fler ska bli inspirerade att göra samma sak.

Av
Lotta Venhagen

– Det är mycket diskussioner om att ungdomar sitter still och inte rör sig så mycket. Många springer sådana här lopp med sitt jobb eller kompisar men jag har aldrig hört om att fritidsgårdar drar ihop ett lag, säger fritidsledaren som i måndags genomförde Vårruset i Helsingborg med två lag från Eric Ruuths fritidsverksamhet ER Ung.

Tanken är att fritidsgårdens deltagande ska bli återkommande och Carina Jesperson hoppas att en tradition har fått sin början.

– Jag går ständigt och tänker på nya roliga utmaningar och saker man kan göra. När vi var där utbrast flera stycken att det var det roligaste de gjort i hela sitt liv och de lovade varandra att fortsätta varje år. Det här lägger grunden till något som är återkommande i deras liv och skapar ett intresse. Hela grejen var inspirerande och jag tror att dessa tjejer kommer att dra med ännu fler nästa år.

Vårruset är ett fem kilometer långt lopp för tjejer där man springer eller går i den takt som passar en själv.

– Många tonåringar sänker sig innan de ens har provat och tänker att det här kan inte jag, men det här handlar inte om att man måste vara duktig utan vem som helst kan vara med.

Publicerad 09 May 2019 00:00