Birgitta Green från Viken är en av initiativtagarna bakom träningskonceptet

Birgitta Green från Viken är en av initiativtagarna bakom träningskonceptet "Alla kan gympa" som nu prisas av sparbanksstiftelserna i Skåne. Foto: Sparbanken Skåne

Vikenbon Birgittas träningskoncept prisas

Hon vill att alla ska få möjlighet att gympa

VIKEN.

Träningskonceptet "Alla kan gympa" får ta emot priset Årets förnyare av sparbanksstiftelserna i Skåne. Bakom initiativet finns bland andra Vikenbon Birgitta Green.

Av
Lotta Venhagen

– Det är så fantastiskt att få priset Årets förnyare. Det är med väldig glädje vi ska förvalta det och jag hoppas att det blir ännu fler föreningar i Skåne som kan erbjuda Alla kan gympa- konceptet framöver, säger Birgitta Green i ett pressmeddelande angående priset på 100 000 kronor.

Tanken att alla ska kunna gympa, oavsett förutsättningar och eventuella funktionsvariationer ligger till grund för träningskonceptet "Alla kan gympa". Det började 2004 som en gymnastikgrupp för barn med speciella behov genom gymnastikföreningen Ling i Helsingborg. I dag finns det i tio olika föreningar på olika håll i Skåne.

Det var när Birgittas dotter Matilda i ung ålder visade sig ha någon form av funktionsnedsättning som tankarna om att det behövs lustfylld träning för alla ställdes på sin spets. Allt från att rulla och krypa till att gå och stå behövde övas och det blev en ständig utmaning att kunna öva tillräckligt.

När Birgitta tog hjälp av musik och gymnastikens miljöer underlättades träningen och att komma bort från den trånga hemmiljön och in i en stor gymnastikhall med Matildas anpassade gåstol gjorde stor skillnad.

– Jag kommer ihåg hur hon for iväg över golvet, vi hade inte ens hunnit tända ljuset i gympasalen. Då tänkte vi att det här är ju perfekt! Alla borde få chans att öva i en rymlig och mjukare miljö, säger hon vidare.

Utmärkelsen Årets förnyare delas ut på Skånes Idrottsledargala den 14 maj.

Fotnot: Sparbanksstiftelserna i Skåne är Sparbanksstiftelsen 1826, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Sparbanksstiftelsen Finn, Sparbanksstiftelsen Skåne samt Stiftelsen Gripen.

Publicerad 11 May 2019 00:00