Victor Dahl, vd på Kullabergs Vingård lastar på nya vinstockar på den gps-styrda maskinen tillsammans med Piroska Levente. Sammanlagt ska 12 000 nya plantor sättas i jorden.

Victor Dahl, vd på Kullabergs Vingård lastar på nya vinstockar på den gps-styrda maskinen tillsammans med Piroska Levente. Sammanlagt ska 12 000 nya plantor sättas i jorden. Foto: Lotta Venhagen

Vingård växer så det knakar – satsar på rött vin i framtiden

Planterar 12 000 vinstockar på ny odling

NYHAMNSLÄGE.

Kullabergs vingård fortsätter att växa. Efter att ha planterat ytterligare 12 000 vinstockar på fyra hektar satsar man nu även på röda viner.

Av
Lotta Venhagen

Planteringen på den nya långsmala åkermarken vid Kullabergs Vingård har krävt noggranna förberedelser för att ge de nya vinstockarna så bra förutsättningar som möjligt. Jorden har vänts ner till 70 centimeter med grävskopa, hästgödsel har spritts ut och marken har dränerats. För två år sedan planterades cirka åtta hektar och med den nya marken kommer vingården att ha runt 14 hektars odling.

– Det krävs en del kvantitet för att lyckas med kvalitet. Jag är övertygad om att det här kommer öka möjligheten att göra rött vin i världsklass, säger vd Victor Dahl.

Fyra hektar planteras med nya 12 000 vinstockar fördelat på 24 rader. Maskinen ser till att det är exakt 90 centimeter mellan varje planta. En första liten skörd ska gå att göra 2021.

Fyra hektar planteras med nya 12 000 vinstockar fördelat på 24 rader. Maskinen ser till att det är exakt 90 centimeter mellan varje planta. En första liten skörd ska gå att göra 2021. Foto: Lotta Venhagen

Förutom de gröna druvorna Solaris, som finns på vingården sedan tidigare och som fungerar bra i kalla odlingsklimat, planteras även blåa druvor av sorten Pinot Nova och Cabernet Noir. Samtliga är PIWI-sorter vilket innebär att de är högresistenta mot svampsjukdomar.

– Det här är en sydvästsluttning som kommer att ge högre solexponering. Solarisplantorna kommer att få sämsta läget och fungera som vindskydd medan de blå druvorna står i mitten, förklarar K Felix G Åhrberg, som är vinmakare och oenolog på vingården. Han ser fram emot utmaningen att börja göra rött vin.

Anna Tukasik och Will Oldfield klipper av den yttersta spetsen på vinstockarnas rötter innan de ska ner i jorden.

Anna Tukasik och Will Oldfield klipper av den yttersta spetsen på vinstockarnas rötter innan de ska ner i jorden. Foto: Lotta Venhagen

– Det kräver mer arbete, både i vinkällaren och på vingården.

Under två dagar ska samtliga 12 000 plantor komma i jorden, för att lyckas med det har ett företag från Tyskland kommit upp med en gps-styrd maskin. En traktor drar maskinen som ser till att plantorna kommer ner i långa raka rader med 90 centimeters mellanrum.

– Den här maskinen är guld värd. Kvaliteten på deras sättning blir mycket högre och för hand hade detta tagit flera veckor, konstaterar Victor Dahl.

Victor Dahl, vd och K Felix G Åhrberg, vinmakare och oenolog på Kullabergs Vingård ser fram emot att satsa även på rött vin.

Victor Dahl, vd och K Felix G Åhrberg, vinmakare och oenolog på Kullabergs Vingård ser fram emot att satsa även på rött vin. Foto: Lotta Venhagen

Trots det har hela arbetsstyrkan på vingården ett digert arbete framför sig innan planteringen är färdig.

– Vi ska få upp tusentals stålstolpar och sätta de nedre trådarna. Nu i maj kommer vi att göra en jätteinsats för att få upp allting och etablera systemet.

Planteringen på den nya sydvästsluttningen engagerar hela arbetsstyrkan på Kullabergs Vingård. Victor Dahl och Anna Tukasik plockar upp vinstockar inför plantering.

Planteringen på den nya sydvästsluttningen engagerar hela arbetsstyrkan på Kullabergs Vingård. Victor Dahl och Anna Tukasik plockar upp vinstockar inför plantering. Foto: Lotta Venhagen

På fyra år har vingården gått från två hektar odlingar till 14. Den maskinuppsättning som finns har kapacitet för 30 hektar, men om man kommer att fortsätta växa återstår att se.

– Vi har inga konkreta planer på att plantera något mer, vi måste landa i det här först. Vi vill inte få växtvärk.

Publicerad 14 May 2019 09:01