Anton Waldt och Astrid Lindqvist bemannar kommunens valbuss som gör en miniturné inför EU-valet den 26 maj. Jacob Lind passar på att rösta när bussen stannar till Farhult.

Anton Waldt och Astrid Lindqvist bemannar kommunens valbuss som gör en miniturné inför EU-valet den 26 maj. Jacob Lind passar på att rösta när bussen stannar till Farhult. Foto: Lotta Venhagen

Inför EU-valet: Valbussen på turné i Kullabygden igen

"Det blir lite utav en social grej för de som står i kö"

HÖGANÄS/FARHULT.

I höstas satsade kommunen på en valbuss som körde runt i byarna inför riksdagsvalet. Nu är det snart dags för EU-valet och valbussen är åter på vägarna för att samla in förtidsröster.

Av
Lotta Venhagen

Valet till Europaparlamentet väcker generellt inte samma engagemang som riksdagsvalet sett till antalet som röster, men i Höganäs kommun gör man ingen skillnad på vilket val det handlar om – förberedelserna är de samma menar Niklas Åkerström, kanslichef på kommunen.

– Vi har förberett och informerat på exakt samma sätt som inför vanliga valet. Det är samma organisation nu som i höstas klarade av ett valdeltagande på runt 80 procent galant. Skulle det mot förmodan bli lika högt deltagande här så blir det inga problem, förklarar han.

Anton Andersson får hjälp av Anton Waldt med skriva ut sitt röstkort så att han kan förtidsrösta i bussen.

Anton Andersson får hjälp av Anton Waldt med skriva ut sitt röstkort så att han kan förtidsrösta i bussen. Foto: Lotta Venhagen

Höganäsborna har historiskt sett ett högt valdeltagande även när det gäller EU, även om valet 2014 hade en viss draghjälp då man samtidigt höll en folkomröstning om hamnområdet.

– Det är svårt att veta om det ena drog det andra men det ska bli spännande att se om det ligger högt även i år.

Inför riksdagsvalet i höstas gjorde valbussen debut och även inför EU-valet har bokbussen tillfälligt fått skruda om till ambulerande röstlokal. Boende i byar som Mjöhult, Farhult och Arild får genom den chans att förtidsrösta på hemmaplan. Även på några av kommunens särskilda boenden kommer det gå att förtidsrösta..

– Det är inte alla som lätt kan ta sig in till vallokalerna, den här grejen är ett sätt att förenkla för dem, menar kanslichefen.

Astrid Lindqvist har jobbat med kommunens valadministration sedan slutet på 90-talet och konstaterar att Höganäs generellt har ett högt valdeltagande. Anton Waldt hoppas att valbussen kommer att locka ännu fler väljare att delta i EU-valet.

Astrid Lindqvist har jobbat med kommunens valadministration sedan slutet på 90-talet och konstaterar att Höganäs generellt har ett högt valdeltagande. Anton Waldt hoppas att valbussen kommer att locka ännu fler väljare att delta i EU-valet. Foto: Lotta Venhagen

Anton Waldt och Astrid Lindqvist kör runt med valbussen och har redan hunnit med stopp i Mjöhult och Höganäs. Denna förmiddag har de parkerat vid möllan i Farhult. Redan den första halvtimmen kommer ett 20-tal för att rösta.

– Det känns som om folk uppskattar det och att det blir lite utav en social grej för de som står i kö. I det stora valet var det mer en service men detta valet handlar det kanske mer om att locka fler väljare, säger Anton Waldt.

Lisbet och Ralf Nilsson är två av Farhultsborna som är på plats för att rösta.

– Här bor många pensionärer och det är en bra och smidig service, säger paret.

Även Jacob Lind från Häljaröd tycker att det underlättar att ha bussen på plats.

– Nu kunde jag motionera hit, annars hade jag behövt köra in och det känns lite onödigt.

Förtidsröstning

För att se aktuella lokaler för förtidsröstning, datum samt tider klicka här.

Publicerad 15 May 2019 00:00