Svenska yrkesfiskare bör ha samma förutsättningar som sina danska kollegor anser Höganäspolitikerna i en skrivelse till Havs- och vattenmyndigheten.

Svenska yrkesfiskare bör ha samma förutsättningar som sina danska kollegor anser Höganäspolitikerna i en skrivelse till Havs- och vattenmyndigheten. Genrebild: Adobe Stock

Höganäspolitiker vill se rättvisare ålfiske i Öresund

"Vi vill ha våra yrkesfiskare kvar"

HÖGANÄS.

Medan de danska yrkesfiskarna har fritt fram att fiska ål under november månad, råder det förbud för svenska fiskare – något Höganäs politiker vänder sig emot i en skrivelse till Havs- och vattenmyndigheten.

Av
Lotta Venhagen

– Vi vill värna om våra yrkesfiskare, vi anser inte att det är en bra balans i de åtgärder myndigheten vidtagit, säger Ulf Molin (C) som står bakom skrivelsen tillsammans med Peter Schölander (M).

De danska yrkesfiskarna är förbjudna att fiska ål i Öresund i december, januari och februari. På den svenska sidan börjar förbudet dock redan i november.

–Ålfisket sker framför allt i oktober och november så för de svenska fiskarna blir det begränsat och en månad kortare. Vi har åtta till nio yrkesfiskare i Öresund, fyra till fem av dessa utgår från Höganäs kommun, så det är en viktig del att bevaka detta. Vi vill ha våra yrkesfiskare kvar, säger han vidare.

Publicerad 20 May 2019 12:08