Gun Pfern från Viken är årets mottagare av Skånes naturvårdspris.

Gun Pfern från Viken är årets mottagare av Skånes naturvårdspris. Foto: Cecilia Backe

"Naturen är den bästa medicinen – man blir så frisk"

Prisade veteranen har koll på Kullabygdens växtflora

VIKEN.

Årets mottagare av Skånes naturvårdspris är en riktig veteran som under många år dokumenterat växtfloran i Kullabygdens vackra natur. Men några tankar på att trappa ner har 81-åriga Vikenbon Gun Pfern inte; "Aldrig! Det finns inte i mina planer. Jag håller på för fullt."

Av
Lotta Venhagen

Hon har varit med i Kullabygdens naturskyddsförening sedan starten 1981 och har varit lärare i 45 år. Fortfarande förmedlar Gun Pfern sina kunskaper till de som vill lära sig mer om naturen och håller bland annat i botaniska vandringar med grupper. Priset tilldelas hon för sitt brinnande engagemang för skydd och skötsel av Kullabygdens natur.

– Jag fick höra så otroligt vackra ord vid prisutdelningen som glädjer så. Det här betyder mycket och blir en uppskattning för allt det arbete man har gjort under mer än 40 år, säger pristagaren som inventerat växtfloran i bland annat Zachows mosse utanför Nyhamnsläge och under senare år även växtfloran på Kullaberg samt bistått som expertråd i olika projekt.

Vad är det med naturen som lockar dig så?

– Att naturen kan bjuda på så mycket för en person. Vilken glädje det är att bara komma ut och njuta av allt som finns i naturen – dofterna, de enskilda växterna. Det är helt fantastiskt. Jag älskar naturen. Det är den bästa medicinen, den kostar ingenting och man blir så frisk så frisk.

Skånes naturvårdspris

Länsstyrelsen Skåne delar ut Skånes naturvårdspris i samband med biologiska mångfaldens dag Priset tilldelas personer, företag eller organisationer verksamma inom Skåne, som genom sitt engagemang gjort betydande insatser av bestående värde för naturvården i länet. Den första pristagaren 2018 var Claes-Göran Svorén.

Publicerad 22 May 2019 00:00