Jonas Nyberg hoppas kunna öppna sin bistro i Jonstorps gamla brandstation nästa påsk.

Jonas Nyberg hoppas kunna öppna sin bistro i Jonstorps gamla brandstation nästa påsk. Foto: Privat/Google streetview

Långkok blev långbänk – bistron öppnar nästa påsk

Krogen i Jonstorps gamla brandstation två år försenad

JONSTORP.

I stället för långkok blev det långbänk. Våren 2020 ser det äntligen ut att öppna en bistro i den gamla brandstationen i Jonstorp – två år efter planerad start.

Av
Mattias Grenholm

2017 gick Höganäs kommun ut med att de ville sälja den gamla brandstationen i Jonstorp och gärna såg någon slags publik verksamhet i byggnaden. I december samma år stod det klart att det var ägarna till Orangeriet vid E6:an som fick köpa fastigheten och planerna var att öppna en bistro under våren 2018.

– Vi tänker oss en liten bistro med kafémöjlighet. Vi kommer att bygga mycket kring avhämtning, sa en av Orangeriets ägare, Jonas Nyberg, till Lokaltidningen i samband med att affären var klar.

Han berättade då även att Orangeriets fokus på långkok och grytor ofta baserade på närodlade råvaror kommer gälla även i Jonstorp.

Men i stället för långkok blev det långbänk. I mars 2018 stod det klart att krögarna skulle få skjuta på öppnandet till maj 2019 eftersom arbetet med att ändra detaljplanerna för fastigheten drog ut på tiden och man skulle heller inte få ett tillfälligt bygglov beviljat för att kunna starta innan de nya detaljplanerna klubbades.

Jonas Nyberg sa i mars 2018 till tidningen att han visserligen var nöjd med kontakterna med kommunens tjänsteman, och att han kanske hade varit för optimistisk vad gällde tidsplanen – men han var även kritisk mot byråkratin.

– Kommunen är för slö. Det tar för lång tid. Frågan är om vi invånare är till för att kommunen ska tjäna pengar, eller om kommunen är till för att underlätta för oss invånare, sa han men såg ändå fram emot att kunna öppna våren 2019.

Men när tidningen når Jonas Nyberg med frågan hur det går kan han meddela att allt skjuts på ytterligare ett år.

– Jag hade ett möte med kommunen i mitten av maj och detaljplanen är fortfarande inte klar. Men nu har vi fått indikationer på att vi ska få köpa brandstationen vid årsskiftet. Planen är att slå upp portarna till bistron vid påsken 2020, säger han.

Ni kan alltså öppna bistron två år efter den ursprungliga planen. Vad tycker du nu om kommunens långa handläggning?

– Tja, rätt ska vara rätt. Det är viktigt att reda ut till exempel trafiksituationen kring brandstationen med tanke på att det ligger en skola nära. Men jag tycker i och för sig att det tagit ovanligt lång tid, säger han.

Vi kan i varje fall utesluta japansk mat när vi slår upp portarna vid påsk

När kontraktet väl är underskrivet väntar en renovering av brandstationen till en bistro i gammaldags miljö, som Jonas Nyberg beskriver det.

– Det kommer att bli bra, Jonstorp behöver ett vattenhål och byn ligger mig varmt om hjärtat eftersom jag bor här, säger han.

Vad gäller bistrons inriktning är han något hemlighetsfull.

– Vi får se. Men vi kan i varje fall utesluta japansk mat när vi slår upp portarna vid påsk, skrattar han.

Publicerad 05 June 2019 11:38