Möbler ska köpas för livet och inte hålla på att ersättas. Att möblera sitt hem ska få ta tid. Det är filosofin för Sara Ahdrian Brorsson som tillsammans med sin man Jörgen Brorsson flyttat sitt möbelkoncept till Kullabygden och Bräcke gamla skola.

Möbler ska köpas för livet och inte hålla på att ersättas. Att möblera sitt hem ska få ta tid. Det är filosofin för Sara Ahdrian Brorsson som tillsammans med sin man Jörgen Brorsson flyttat sitt möbelkoncept till Kullabygden och Bräcke gamla skola. Foto: Lotta Venhagen

Bräckes gamla skola får nytt liv

Designduo bytte storstadspuls mot livet på landet

NYHAMNSLÄGE.

Efter att ha drivit butik i NK-passagen i Stockholm varje dag i två år tröttnade Sara Ahdrian Brorsson och Jörgen Brorsson på de långa dagarna. När den gamla skolbyggnaden i Bräcke blev till salu tog de chansen och bytte storstadspuls mot livet på landet.

Av
Lotta Venhagen

Bräckes gamla skola är på väg att slå upp portarna för allmänheten. För den som kliver in genom dörrarna till den 600 kvadratmeter stora tegelbyggnaden väntar nostalgi från skolvärlden, handplockad vintage och unika möbler.

En av de gamla skolsalarna har omvandlats till vardagsrum där alla möbler och inredning är till salu. ”Jörgen har fått kämpa lite med det här att han måste lära sig att sälja sakerna också” säger Sara Ahdrian Brorsson med ett leende.

En av de gamla skolsalarna har omvandlats till vardagsrum där alla möbler och inredning är till salu. ”Jörgen har fått kämpa lite med det här att han måste lära sig att sälja sakerna också” säger Sara Ahdrian Brorsson med ett leende. Foto: Lotta Venhagen

Det är Sara och hennes man Jörgen som flyttat sitt möbelkoncept Dunke Design från Stockholms innerstad till Bräcke för att starta ett showroom – eller showhouse som kanske är ett mer rättvisande ord då runt 300 kvadratmeter av huset kommer att vara öppet för allmänheten. Ett intresse för vackra äldre och välgjorda saker har de äkta makarna haft sedan länge så när chansen att köpa skolan dök upp tvekade de inte.

– Egentligen hade vi tänkt att ha butiken någon annanstans från början, men den här skolan är värd att ses av fler än oss, det vore egoistiskt att behålla den för oss själva, säger Sara medan hon visar runt.

Skolans gamla gymnastiksal och ett pingisbord av återvunnet rivningsträ för tillfälligt agera kontor åt paret medan det riktiga kontoret renoveras.

Skolans gamla gymnastiksal och ett pingisbord av återvunnet rivningsträ för tillfälligt agera kontor åt paret medan det riktiga kontoret renoveras. Foto: Lotta Venhagen

En av de gamla skolsalarna har omvandlats till vardagsrum, den gamla gymnastikhallen inrymmer numera pingisbord, fotbollsbord samt shufflebord och väggarna vittnar om gamla skolelever som ristat in sina namn i träpanelen.

– Vi tycker om när tiden har satt sin prägel på saker. Vi är lite gammalmodiga och tycker att mycket var bättre förr.

Olika temarum har inretts med möbler gjorda för att hålla och handplockad vintage. Mycket har Sara och Jörgen hittat under semesterresor då de besökt marknader tidigt på morgonen.

Olika temarum har inretts med möbler gjorda för att hålla och handplockad vintage. Mycket har Sara och Jörgen hittat under semesterresor då de besökt marknader tidigt på morgonen. Foto: Lotta Venhagen

De har ett förflutet i medie- respektive stålbranschen och startade möbelaffär först 2014 efter att av en slump kommit i kontakt med designfirman District Eight som paret har agenturen för i Skandinavien. Sedan dess har Sara och Jörgen hunnit etablera sig på marknaden och varit med och inrett butiker, hotell och kontor runt om i Europa. Det hade varit enklare att enbart ha försäljning via nätet, men det lockar inte menar Sara.

– Vår passion är människor och vi vill vara personliga och ha det här livemötet där man tittat varandra i ögonen, det är det som är det fina.

MISSA INTE

Med start den 28 juni blir det invigningshelg hos Dunke Design i Bräcke skola. Butiken håller öppet fredagar till söndagar klockan 12-18.

Publicerad 24 June 2019 12:15