Ida Persson har hittat rätt i dressyrsporten och hoppas kunna ta en plats i juniorlandslaget framöver. Här tillsammans med sin häst Tago – en 19-årig dressyrhäst som tidigare tävlat i Grand Prix.

Ida Persson har hittat rätt i dressyrsporten och hoppas kunna ta en plats i juniorlandslaget framöver. Här tillsammans med sin häst Tago – en 19-årig dressyrhäst som tidigare tävlat i Grand Prix. Foto: Lotta Venhagen

Dressyrlöfte tar sikte på juniorlandslaget

"Man måste förtjäna sin plats men jag tror att det finns en chans"

FARHULT.

Hon bytte hoppning mot dressyr och har sedan dess gått från klarhet till klarhet med sin häst Tago. 16-åriga Ida Persson från Farhult har siktet inställt på juniorlandslaget och drömmer om en karriär inom hästyrket.

Av
Lotta Venhagen

För två år sedan var det hoppning som gällde för Ida Persson, men när hennes tränare rekommenderade henne att låna en dressyrhäst leddes hennes hästintresse in på en ny bana och två månder efter det tävlade hon i Childrens SM. Numera tävlar hon i juniorklassen och har ett antal segrar på sin meritlista, bara sedan i oktober har det blivit fyra tävlingar utomlands.

– Det har gått bra och snabbt framåt, vi brukar prestera bättre när det är stort och många tittar. När det är lite press funkar det bra, säger den blivande 16-åringen när vi träffar henne på gården i Farhult.

Hon sticker inte under stol med att hon gärna vill bli uttagen till juniorlandslaget, även om hon är ödmjuk inför den konkurrens som finns.

– Det finns många duktiga juniorryttare och bara fyra platser i laget och de går till dem som presterat högst. Man måste förtjäna sin plats men jag tror att det finns en chans att jag kan ta mig dit.

Ida Persson och Tago hemma på gården i Farhult. Till hösten väntar ridgymnasium i Helsingborg vilket 16-åringen hoppas ska ge ännu mer rutin och erfarenhet inom dressyren.

Ida Persson och Tago hemma på gården i Farhult. Till hösten väntar ridgymnasium i Helsingborg vilket 16-åringen hoppas ska ge ännu mer rutin och erfarenhet inom dressyren. Foto: Lotta Venhagen

Härnäst väntar Nordisk Baltiska Mästerskapet i Danmark där 500 hästar ska delta. Där ställer Ida och Tago upp med ett helt nytt program som de arbetat fram under ett och ett halvt år.

– Jag har gjort om det där programmet några gånger, först var det för lätt, sedan blev det för svårt och så fanns det ingen harmoni i galoppdelen, men nu känns det bra.

Ida tävlar för Kullabygdens Ryttarförening och till hösten börjar hon på ridgymnasium i Helsingborg. Det innebär mer tid att lägga på träningen och förhoppningsvis en bättre balans mellan skola och hästintresset.

– Det blir spännande. Jag kommer få en egen sköthäst som jag rider tre gånger i veckan vilket ger mer rutin och erfarenhet vilket är jättebra för man blir aldrig fullärd inom dressyr.

Om två år siktar hon på att avancera till nästa nivå som är Young Rider och förhoppningen är att kunna fortsätta med sitt stora intresse;

– Det är svårt att bygga en karriär på ridning, för att klara det måste man tillhöra absoluta toppen, men det är en dröm att i framtiden ha hästar som yrke på något sätt.

Publicerad 25 June 2019 00:00