Det finns fortfarande god badmöjlighter i bygden, men tänk på att det trots allt kan finnas viss form av algblomning på somliga badstränder i kommunen.

Det finns fortfarande god badmöjlighter i bygden, men tänk på att det trots allt kan finnas viss form av algblomning på somliga badstränder i kommunen. Foto: Adobe Stock

Här är dagens glädjebesked för badlovers i Kullabygden

Inga tecken på att algblomningen har spridit sig

KULLABYGDEN. För ett par veckor sedan kunde vi rapportera om viss förekomst av algblomning i Kullabygden. Då kände sig kommunen manad att gå ut och upplysa Kullabor och besökare om att tänka sig för lite extra så att man inte skulle få i sig giftigt vatten.

– Man badar på eget ansvar. Man löper risk för att bli sjuk om man får i sig det, förklarade Slobodan Vojvodic, miljöinspektör på Höganäs kommun, för Lokaltidningen då.

Inte direkt det besked du som badälskare drömmer om att få.

Men hur mycket vatten har runnit genom broarna sedan dess? Eller närmare bestämt: har det runnit något mer algförgiftat vatten genom Kullabroarna sedan varningen skickades ut?

Nja, mycket tyder på att algblomningen faktiskt inte har spridit sig eller utvecklats.

Vi kontaktar Slobodan igen och han låter via mejl hälsa följande:

– Har inte fått några samtal från kommuninvånarna eller sett någon vidare spridning av alger, skriver han.

Vi ringer även upp Naturum Kullaberg, där personalen jobbar med naturvårds- och miljöfrågor. Inte heller där har man lagt märke till att algblomningen skulle ha utvecklats sedan de först upptäcktes.

En teori är att den blåst som i perioder svept genom Kullabygdsluften den senaste tiden försvårat för algerna att sprida sig. Det blir nämligen inga ansamlingar när det blåser. Å andra sidan skulle vinden kunna blåsa in ansamlingar av alger på vissa ställen. Men det finns inget belägg för någon av teorierna i Kullabygden.

Så vi får nog lov att sitta lugnt i båten, bada i godan ro, men kanske ändå slänga ett litet halvt öga på vårt havsvatten och tänka på vad som trots allt kan finnas däri. Beskedet om icke-utveckling av de gröna, möjligen giftiga algerna, är såklart av glädje. Men ta det med en liten nypa (havs-)salt. För grönt är inte alltid skönt, oavsett hur lite det är.

Publicerad 17 August 2019 00:00