Annette Ivarsson på Arilds vingård och Victor Dahl på Kullahalvöns Vingård är två producenter som är med om samarbetet. Foto: Martin Wingren/Arkiv, Janus Langhorn

Annette Ivarsson på Arilds vingård och Victor Dahl på Kullahalvöns Vingård är två producenter som är med om samarbetet. Foto: Martin Wingren/Arkiv, Janus Langhorn

De vill skapa Sveriges första vindistrikt

"Skulle bli en jättebra marknadsföring för turismnäringen"

HÖGANÄS. Entusiaster vallfärdar till vindistrikt som Alsace, Mosel och Toscana. Nu vill odlare i Kullabygden samarbeta med målet att få till ett vindistrikt. Skulle så bli fallet blir de unika i landet; i dag finns det nämligen inga uttalade vindistrikt i Sverige.

Diskussionerna vingårdarna emellan började under senhösten i fjol.
– Vi pratade om att Kullabygden är en ordentlig turistmagnet, men den kan också bli känd som ett vindistrikt. Vi har en stor odling här, berättar Annette Ivarsson som driver Arilds vingård.
– Det här skulle bli en jättebra marknadsföring för turismnäringen i Kullabygden, säger hon och fortsätter:
– Det första steget är att vi nu bjuder in till att göra något tillsammans, att vi träffas för att prata igenom hur vi ska tänka, säger hon.
Ett av de första ?stegen tas på Kristi Himmelsfärdsdagen då en primörmarknad på Arilds vingård arrangeras, dit vingårdar i området och leverantörer är inbjudna för en gemensam träff. Man kan se det som det första steget i samarbetsprocessen, förklarar hon. 
Annette Ivarsson vill inte se de andra vingårdarna som konkurrenter, utan istället som att tillsammans kan de hjälpa varandra och bygden.
Men samtidigt vill väl ändå alla vara bäst, och fånga flest kunder? Går tanken om samarbete verkligen ihop?
– Än så länge så har vi ganska så olika nischer, säger hon och berättar att vingårdarna har lite olika inriktning.
– Jag ser inte det som ett större problem. Ju fler som gör det bra desto bättre blir det. Jag vill ju inte att de andra ska misslyckas, förklarar hon.
Långt där borta i horisonten skulle en förening gemensam för de olika vinodlarna kunna växa fram, men det ligger en bra bit fram i tiden, påpekar hon.
Att bli ett vindistrikt är dock ingen enkel match. Det måste ansökas om och det finns en hel del regler och förordningar att förhålla sig till. Bland annat måste vinerna inom samma vindistrikt smaka relativt lika. Med andra ord: smuttar du på ett vin från Södåkra vingård och sedan i nästa veva tar en klunk vin som Kullahalvöns vingård producerat, ska du kunna känna att båda vinerna kommer från Kullabygden.

Så skulle gårdarna kunna samarbeta

Även Victor Dahl ?på Kullahalvöns Vingård som finns utanför Nyhamnsläge, betonar att man just nu är i ett tidigt samarbetsskede.
– En vinregion skulle kunna göra att vi lyfter kvaliteten på det vi gör här. Men Sverige är ett ungt vinland och vi är i en utvecklingsfas, säger Victor Dahl.
Hur skulle ett samarbete då kunna se ut? Han ger tre exempel:
– Ett sätt är att byta erfarenheter med varandra, om klimatet och vilka sorter som funkar exempelvis. Ett annat att arrangera olika events tillsammans där vi gemensamt visar upp våra produkter. Man kan också samarbeta genom att vi lånar prylar av varandra, nämner han och tillägger att andra typer av samarbete skulle kunna uppstå.
- Men det ligger en bit in i framtiden, påpekar han.
Dock vill han inte låsa sig vid att ett eventuellt vindistrikt enbart skulle omfatta vingårdar på Kullabygden. Kanske kommer man fram till att ett samarbete inom nordvästra Skåne, och kanske inkluderat Bjäregårdar, vore den bädta lösnnigen. Eller att göra hela Skåne till ett gemensamt vindistrikt? Möjligheterna är flera säger vinodlaren som inte just nu vill låsa sig vid endast ett alternativ.
- Det får kanske växa fram under året.
Vingårdar i Kullabygden är på frammarsch, och det satsas på flera olika håll. På hans egen gård nyplanteras det under maj månad över sju hektar vinstockar. Det innebär att Kullahalvöns Vingård kan gå från 4 000 liter vin som produceras i dag till 24 000 liter om tre till fyra år.
- Det är en kraftig ökning, säger han själv.
 

Franz Schuster är vinmakare på Kullahalvöns Vingård. Foto: Janus Langhorn

Franz Schuster är vinmakare på Kullahalvöns Vingård. Foto: Janus Langhorn

Skeppar vin till Danmark och sedan tillbaka till Arild

Vingårdar i bygden har, liksom Höganäs kommun, länge kampanjat för att få bedriva gårdsförsäljning av vin. Det är i dag inte tillåtet i Sverige. För att ändå kunna sälja flaskor som kunderna kan ta med sig hem har Arilds vingård gått den enda lagliga väg de känner till; att erbjuda försäljning av vin från gården som beställs och betalas via en butik i Danmark. Det innebär i praktiken, att en vinflaska producerad på vingården i Arild skickas till Danmark för att sedan skickas tillbaka till gården i Kullabygden när kunden kommer för att hämta sin beställning.
– Men nu gör vi mer vin än tidigare och kan inte sälja allt via Danmark, säger Anette Ivarsson som säljer merparten av vinproduktionen på gårdens restaurang.

Den ökade produktionen gör att Arilds vingård i sommar också debuterar på Systembolaget. Man lyckas helt enkelt inte sälja allt det man tillverkar i dag, och därmed är Systemet ett bra alternativ.  
– Men det optimala för oss hade varit att få bedriva gårdsföräljning. Vi vill ju kunna prata med dem som kommer för att köpa. 

Producenter vill samarbeta

Följande vingårdar i området har diskuterat samarbete:

  • Arilds vingård
  • Kullahalvöns vingård
  • Villa Mathilda
  • Södåkra vingård
  • Frillestads vingård (ligger i Påarp i Helsingborgs kommun)
  • Lottenlund Estate (ligger i Allerum utanför Helsingborg)

Publicerad 11 May 2017 11:53