Foto. SVA

Monsterfästingarna blir allt fler – ytterligare art påträffad

Oklart om de kommer överleva vintern

SKÅNE. Under sommaren hittades för första gången fästingarten Hyalomma marginatum i Sverige. På bara några månader har ytterligare ett trettiotal fall från Skåne till Dalarna konstaterats. Nu går Statens veterinärmedicinska anstalt ut med att man hittat ytterligare en tropisk fästigart i landet.

"Hyalomma rufipes är en fästingart, som liksom Hyalomma marginatum, är vanlig i områdena kring Medelhavet. Båda fästingarna kan överföra smittämnen som kan ge allvarliga sjukdomar som Krim-Kongo blödarfeber, Rickettsia (fläckfeber), Theileria equi och Babesia caballi" skrover SVA i ett pressmeddelande.

Hittills har dock ingen av de ovannämnda sjukdomarna hittats hos värddjur i Sverige.

Att de tropiska fästingarna hittat till Sverige förklarar SVA med den långa och varma sommaren.

– Sommaren har varit lång, varm och torr vilket kan ha möjliggjort för dessa fästingar att utvecklas från nymf till vuxna, vilket normalt inte sker norr om Alperna, säger forskaren Giulio Grandi i en tidigare intervju i Lokaltidningen.

Hyalomafästingarna är till skillnad från de fästingar vi är vanda vid i Sverige jägare som istället för att sitta still och invänta sina offer jagar rätt på dem själva.

– Till skillnad från våra vanliga fästingar har Hyalomman ögon som den kan se ett par meter med. Den känner även av vibrationer på långt håll, vilket den använder för att lokalisera sitt byte. När den fått korn på ett värddjur kan den jaga det i nästan 100 meter vilket är väldigt långt för en fästing, förklarar Giulio Grandi.

Fästingarna tros ha kommit till Sverige via flyttfåglar. Hur de kommer klara den svenska vintern och om de kommer etablera sig i Sverige återstår dock att se.

Publicerad 01 November 2018 10:23