I år räcker det att godkänna sin deklaration digitalt, utan att ha någon digital brevlåda.

I år räcker det att godkänna sin deklaration digitalt, utan att ha någon digital brevlåda. Foto: Mostphotos.com

Skatteverket tar bort krav – nu kan flera miljoner få skatteåterbäring redan i april

Deklarationsexpert: "Det finns många fördelar med att deklarera digitalt"

SVERIGE. Att ha en digital brevlåda är inte längre inget krav för att få tidig återbäring. Det innebär att tre miljoner personer, två miljoner fler än förra året, kan få sina skattepengar redan i april, beräknar Skatteverket.

Av
Andreas Holm

– Vi tar ett steg till och förenklar villkoren. Alla som bara ska godkänna sin deklaration, utan ändringar eller tillägg, och gör det digitalt senast den 2 april kan i år få sin skatteåterbäring redan i april, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Myndigheten vill förenkla för de som inte gör några ändringar i sina deklarationer och har sett att de senaste årets tidigare utbetalning fallit väl ut. För att få sin deklaration tidigt krävs dock fortfarande anslutning till en säker digital brevlåda för myndighetspost. I år kan man få sin deklaration digitalt senast den 13 mars om man är ansluten till en digital brevlåda den 28 februari. Övriga får pappersdeklarationen någon gång under perioden 15 mars-15 april, men kan logga in och deklarera på skatteverkets hemsida eller i appen när deklarationen öppnar den 19 mars.

– Det finns många fördelar med att deklarera digitalt. Det är enkelt, risken för fel är mindre och en kvittens lämnas på att deklarationen är inlämnad. Vi har kommit så långt i digitaliseringen nu att vi redan före sommaren hinner hantera och kontrollera även en stor del av de deklarationer som fortfarande lämnas in på papper. Då vill vi gärna ge tillbaka i form av tidig skatteåterbäring även för dessa, säger Anna Sjöberg.

Publicerad 18 January 2019 06:00