Katrin Alström

Katrin Alström Foto. Eva Lindblad

"Vi måste bli bättre på att se varandra"

Tid och stöttning avgörande i en kris

NÄR LIVET VÄNDER. Vad är det som gör att vissa människor klarar av kriser bättre än andra? Och vad är det som får oss att faktiskt börja tänka framåt igen efter att livet ställts på ända? De frågorna ställde sig författaren och psykoterapeuten Katrin Alström när hon skrev boken "Nu mår jag bättre".

I boken intervjuar Alström personer som genomlevt olika typer av kriser och som funnit vägar tillbaka till livet.

– Det som intresserade mig var just den andra vändningen. Vad är det som gör att vi orkar gå vidare efter en livskris?

Alla situationer ser olika ut, men de gemensamma nämnarna för att klara sig igenom en kris är, enligt Katrin Alström, vardagliga saker som mat, sömn, aktivitet och att ha någon som ser en.

– Att genomgå en kris är otroligt tufft medan det pågår. Lidandet är något man måste ta hand om och ge tid. För att klara detta krävs stöttning och förståelse från samhället. Men ibland räcker det att man känner att någon finns där för en. Att någon ser en och lyssnar på en. Att se våra medmänniskor är något som vi generellt borde bli bättre på, säger hon.

Alla människor har olika förutsättningar att klara av en kris. Ofta är det de som från början varit bra rustade i livet både socialt och materiellt som klarar sig bäst och som har störst chans att komma ur en kris med nya perspektiv och framtidstro.

– Hur man klarar en kris eller en vändning i livet beror väldigt mycket på vilka förutsättningar man hade från början. Kommer man från en bakgrund med mycket kärlek och värme är det lättare att hitta tillbaka dit än om man kommer från en bakgrund som saknar trygghet. Det är orättvist att det ska vara så, men allas trösklar är olika höga.

Att komma tillbaka efter en kris och se på sig själv och tillvaron i nya nyanser är dock fullt möjligt. Ofta innebär det också att man gör förändringar i sitt liv som faktiskt kan vara bra för en.

– Man blir helt enkelt mer schysst mot sig själv. Man ser mer till vad man själv behöver och att man lägger sin tid och sina resurser på det man tycker är viktigt i livet, säger Katrin Alström.

Katrin gjorde själv en vändning i livet för ett antal år sedan då hon bytte sitt hektiska liv som chefredaktör för flera stora tidningar mot drömmen att bli psykoterapeut.

– Jag hade då levt parallella liv i många år och kände att det var då eller aldrig om jag skulle göra något av drömmen jag haft om att byta bana. Idag är jag glad att jag vågade och känner mig väldigt privilegierad att få leva det liv jag gör.

Publicerad 14 April 2019 00:00