"Det känns otroligt roligt och hedrande", säger Ica-handlaren Erik Ahlskog om nomineringen i White Guide Green. Foto: Privat

Höganäsbutik White guide-nominerad för sitt hållbarhetsarbete

"Känns hedrande att de har uppmärksammat oss"

HÖGANÄS.

För andra året i rad är Ica Kvantum Höganäs listade i White Guide Green för sitt hållbarhetsarbete. "Känns fantastiskt roligt", säger Ica-handlare Erik Ahlskog.

Ica Kvantum Höganäs är en av 30 butiker i landet som har chans att bli Årets hållbara matbutik 2019 efter att White Guide har uppmärksammat versamhetens hållbarhetsarbete.

Butiken i Höganäs var nominerade redan i fjol när White Guide Green startade.

– Det känns väldigt roligt och hedrande. Vi marknadsför inte vårt hållbarhetsarbete så mycket, förutom en temavecka vecka 40 som vi gör tillsammans med Naturskyddsföreningen Kullabygden. Så det är extra kul att de uppmärksammar vad vi gör, säger Erik Ahlskog.

Sedan 2017 har man vigt vecka 40 till en hållbarhetsvecka – då med tema att minska plasten, 2018 med fokus på att minska matsvinn. Därutöver har det skett flera initiativ i butiken. Bland annat säljer man varor med kort hållarbarhetsdatum till nedsatt pris. Frukt och grönt med märken eller som lätt börjat skrumpna paketeras och säljs till reducerat pris. Därutöver har man startat en elbilspool och är även involverade i Reko-ringen där kunder kan beställa råvaror av lokala producenter och där Höganäsbutiken är ett av utlämningsställena.

– Vi har även minskat försäljningen av bärpåsar i plast rejält. När vi slutade dela ut annonsblad till hushållen ha vi sparat in 27 ton papper. Jag tycker nog vi har visat att man kan minska matsvinn, jobba aktivt med hållbarhet även samtidigt som försäljningen ökar i butiken.

White Guide-juryn har bedömt hur butiken arbetar med hållbarhet inom livsmedel gällande bland annat utbud, miljömärkningar, kommunikation och internutbildning är några av bedömda parametrar. Priserna i White Guide Green delas ut under en gala på Bonniers Konsthall, Stockholm den 12 juni.

Publicerad 24 April 2019 07:00