Monica Glebenholt, ägare av Lilla Tigern i Höganäs, önskar att fler ville stötta den lokala handeln.

Monica Glebenholt, ägare av Lilla Tigern i Höganäs, önskar att fler ville stötta den lokala handeln. Foto: Martin Wingren/Arkiv

Butiksägare ryter ifrån om lokal handel: "Ingen vill ha en död stadskärna"

Vill uppmana fler att handla på hemmaplan

HÖGANÄS.

Många vill se en lokal handel, men ändå väljer många av vana att åka till de stora köpcentrumen, är handlaren Monica Glebenholts känsla. Något hon vill ändra på. "Det finns en dubbelhet, men vi alla måsta hjälpas åt att värna den lokala handeln", säger hon.

I april i år startade Monica Glebenholt sin verksamhet – en second hand-butik för barn – på Storgatan i Höganäs. Hon drev redan verksamhet i Ängelholm men utökade till Höganäs då hon förstått att det fanns en efterfrågan. Men med starten fick hon många undringar om varför hon startat i just Höganäs.

– Det fanns olyckskorpar som sa att det inte går att driva något här, för det är många som stänger efter ett tag. Men jag gjorde utförlig research, såg att det fanns ett underlag och gick på min magkänsla som så här långt har tagit mig framåt. I Höganäs finns mixen och servicen, jag tror på orten, säger hon.

Men det finns utmaningar, anser hon. Något hon valde att lyfta i en lokal facebookgrupp.

– Det är många som kommer hit och tycker att butiken är fantastisk och att man vill värna om det lokala – det visar ju att folk bryr sig. Men samtidigt åker man av vana till de stora köpcentrumen. Jag förstår att det är smidigt och att allt finns samlat under ett tak. Men samtidigt har vi i Höganäs ett brett utbud som gör att man inte i alla fall behöver åka utanför kommunen för inköp. Det pratas mycket om vad man vill ha på orten, men då kan man inte låta andra stå för själva handlingen.

Månaderna sedan öppningen beskriver hon som "bra". Men hyreskontraktet på lokalen har hon förhandlat till sig till ett år.

– Jag gör ett provår helt enkelt och väntar in sommar- och julförsäljning. Men ingenting är solklart för framtiden. Det måste kunna bära sig och jag har inte outtömliga resurser för att gå förlust. Men jag älskar det jag gör och försöker göra så gott jag kan, lyssna in kunderna och kommer även att handla med barnvagnar eftersom det finns en efterfrågan, säger Monica Glebenholt och fortsätter;

– Jag vill föra upp diskussionen om att vi alla måste dra vårt strå till stacken fär att bevara en lokal handel. Ingen vill ha en död stadskärna.

Publicerad 25 June 2019 11:34