JK ska granska 26 artiklar publicerade i den nazistiska webbtidningen Nordfront.

JK ska granska 26 artiklar publicerade i den nazistiska webbtidningen Nordfront. Genrebild: MOSTPHOTOS

JK granskar nazistisk nättidning – NMR misstänks för hets mot folkgrupp

Skånsk nazist åtalad för samma brott

SVERIGE/SKÅNE.

Samtidigt som Justitiekanslern ska göra en granskning av nazistiska NMR:s nättidning för att undersöka om de har gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp åtalas nu en känd skånsk nazist för samma brott.

Av
Mattias Grenholm

Justitiekanslern, JK, inleder en förundersökning av den nazistiska nättidningen Nordfront med anledning av misstanke om hets mot folkgrupp. Detta görs efter att en anmälan om hets mot folkgrupp har kommit in beträffande 26 artiklar publicerade på sajten mellan 2014 och 2018.

Texterna handlar om nazistiska aktiviteter runt om i landet, bland annat om en hyllning av Adolf Hitler i Landskrona 2015 och så kallad basaktivism i Svalöv.

Nordfront är nättidning för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Samtidigt åtalas nu en känd skånsk nazist för hets mot folkgrupp vid Malmö tingsrätt sedan han i 35 olika inlägg på ett ryskt nätforum har skrivit nedlåtande om judar, mörkhyade och homosexuella, samt hyllat Adolf Hitler. Detta rapporterar Sydsvenskan.

Mannen gjorde sig känd på 1990-talet som ledare för en högerextrem rörelse och dömdes för flera våldsbrott innan han gjorde avbön och började jobba för Exit för att stödja personer som vill lämna nazistiska rörelser. Han hoppade sedan av den organisationen och är idag en framträdande person i Nordiska motståndsrörelsen.

Publicerad 15 July 2019 10:26