Entrévärden ingrep mot ett bråk utanför sin krog. När han kom hem väntade samma personer på honom och misshandlade honom grovt i hans hem.

Entrévärden ingrep mot ett bråk utanför sin krog. När han kom hem väntade samma personer på honom och misshandlade honom grovt i hans hem. Foto: Polisen

Krogpersonal misshandlad med kofot – i hemmet

Gärningsmannen hade firat sin student – döms till långt fängelsestraff

NORDVÄSTRA SKÅNE.

En man som arbetar som entrévärd misshandlades med kofot, sparkar och slag av fem män i sitt hem efter avslutat arbetspass. Tre män satt häktade för misshandeln men bara två åtalades. Nu frias en man medan en döms till fängelse för grov misshandel och hemfridsbrott.

Det var den 29 maj som entrévärden arbetade ett pass på en krog i nordvästra Skåne. På krogen var det efterfest efter en studentbal. Under kvällen uppstod ett bråk mellan två grupperingar utanför krogen där den ena slog mot den andra. Enligt uppgifter i förundersökningen var den ena gruppen stökig och konfrontativ under kvällen.

Entrévärden och en ordningsvakt ingrep och lyckades undsätta den utsatta gruppering genom att ta in dem inomhus. De våldsamma männen riktade då in sig på ordningsvakten som förklarade att de var avvisade. Ordningsvakten omringades av cirka fem personer och blev slagen i bakhuvudet.

Entrévärden tog då tag i personen som slagit och slängde iväg honom. Så småningom sprang gästerna därifrån. Men det skulle inte sluta där.

När entrévärden kom hem till sin bostad stod fem personer och väntade på honom bakom ett soprum. En 18-årig man hade en kofot med sig som han slog brottsoffret med. Mannen med kofoten slog honom upp mot sju gånger på händerna och kroppen för att entrévärden inte skulle lyckades ta sig in i sin bostad.

Entrévärden tog sig ändå in i bostaden och stängde dörren men männen bröt upp den. Där fortsatte misshandeln med kofoten och sparkar. Entrévärdens flickvän blev vittne till händelsen.

Efter misshandeln har brottsoffret bett om att få bilder på personer som befann sig på krogen den aktuella kvällen. Det har enligt rätten påverkat identifikationsbevisning och fotokonfrontationernas tillförlitlighet.

Nu döms 19-åringen till fängelse i ett år och åtta månader för grov misshandel och hemfridsbrott. Han ska också betala nästan 80 000 kronor i skadestånd till entrévärden. En 20-årig man frias helt från brottsmisstankarna då brottsoffrets utpekande ensamt inte räcker för att beviskraven ska vara uppfyllda i det aktuella fallet. Dessutom saknas teknisk bevisning mot 20-åringen. De andra männen som deltog i misshandeln är okända för polisen.

Publicerad 09 August 2019 09:25