Foto. Pressbild

Populär leksak återlanseras efter giftslarm: "Klarar alla säkerhetskrav"

Både material och tillverkningsprocess har ändrats

SVERIGE. Under våren stoppades all försäljning av de populära klämleksakerna "Squishies" efter att det uppdagats att de läckte farliga ämnen. Nu återlanseras en ny version av trendleksaken av det nordiska företaget Proxy. "Vi har ägnat sex månader till att ta fram en helt ny produkt som klarar alla säkerhetstester i både Sverige och Danmark", säger Vd Morten Geschwendtner.

Det var under 2018 som det uppdagades att flera versioner av den populära trendleksaken "Squishies" läckte ut hälsofarliga ämnen, som bland annat kunde orsaka irritation i ögon och luftvägar.

Kemikaliehalten var som högst precis när leksaken packades ut från förpackningen. Svenska kemikalieinspektionen ansåg att leksakerna innebar en hälsorisk för såväl barn som vuxna, (som ofta använder "Squishies" för att motverka stress) och varorna plockades därför bort.

Proxy, en av de ledande importörerna, ställdes då inför ett dilemma.

– Vi kunde antingen välja att ge upp och sluta sälja produkten, eller se om vi kunde göra något åt problemet. Då "Squishies" är en populär produkt bland såväl barn som vuxna valde vi det senare, säger Morten Geschwendtner.

Efter sex månaders arbete tillsammans med sin kanadensiska producent ORB lanserar Proxy i dagarna en ny produkt, Soft ´N Slo Squishies, som de lovar är helt säker.

– Den har genomgått en rad olika tester och klarar samtliga säkerhetskrav i såväl Sverige som Danmark, säger Morten Geschwendtner.

Det som förändrats är dels de kemikalier som används i samband med tillverkningen, men även hur man producerar produkten.

– Tidigare tester visade att halten kemavgaser var som störst när produkten togs ur sin förpackning. Genom att låta leksakerna ligga opaketerade på fabriken i två veckor istället för att paketeras direkt minskas avgaserna avsevärt, förklarar, Morten Geschwendtner.

Dessutom har designen ändrats så att en tryckt film utgör själva motivet.

Leksakerna som är på väg ut i svenska leksaksbutiker finns i en rad olika utföranden och fler håller på att tas fram.

– Vi hoppas att kunderna kommer glädjas åt att åter kunna köpa sina "Squishies", även om misstänksamheten kanske lever kvar ett tag.

Publicerad 09 August 2019 00:00