Foto: Susanne Markefors/Marie-Louise Lindquist

VIDEO: Men hallå – vart tog sommaren vägen?

Tromb och snögubbar när ovädret drog in över Skåne

NORDVÄSTRA SKÅNE. Det var mer eller mindre alla årstider på en och samma dag när blixtar och dunder, ösregn och hagel drog in över nordvästra Skåne under torsdagen. Som extra väderfenomenskrydda drog även en tromb fram över Öresund under eftermiddagen utanför Höganäs och Helsingborg.

Av
Anders Sjölin

En tromb är en kraftig virvelvind som bildar en nästan lodrät stigande luftvirvel. Ett drygt tiotal rapporter om tromber inkommer till SMHI varje år, nästan alla inrapporterade från södra Sverige. ”Ögat” i en tromb kan variera, allt från ett par meter i diameter till upp emot hundra meter i diameter.

SMHI har tidigare rapporterat om att det väntas stora regnmängder lokalt de kommande dagarna, så räkna med fortsatt omväxlande väder med värme, sol, kraftiga åsk- och regnskurar.

Marie-Louise Lindquist i Viken utanför Helsingborg fångade tromben på video när den drog fram över Öresund.

Foto: Susanne Markefors

Ömsom ösregn och ömsom hagel i mängder drabbade nordvästra Skåne under torsdagen. Och vad gör man med allt hagel i sommartid om inte ett gäng gulliga små snögubbar.

Ömsom ösregn och ömsom hagel i mängder drabbade nordvästra Skåne under torsdagen. Och vad gör man med allt hagel i sommartid om inte ett gäng gulliga små snögubbar. Foto: Susanne Markefors

Publicerad 09 August 2019 10:00