I höst startar ett pilotprojekt där tullen tillsammans med kustbevakningen och polisen ska samarbeta för att hitta mer stöldgods innan det hinner lämna landet

I höst startar ett pilotprojekt där tullen tillsammans med kustbevakningen och polisen ska samarbeta för att hitta mer stöldgods innan det hinner lämna landet Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Så ska mer stöldgods stoppas innan det lämnar landet

"Inkommande skjutvapen och narkotika är vår högsta prioritet"

SVERIGE. Trots att stöldgods för miljardbelopp varje år lämnar landet görs nästan inga gränskontroller på utgående trafik. I höst startar ett nytt pilotprojekt där tull, polis och kustbevakning ska fokusera mer på problematiken. Det rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Under perioden maj-juli genomförde tullen kontroller motsvarande 47 332 timmar. Av dessa användes endast 234 timmar till så kallade utgående kontroller.

– Det hänger ihop med att vi inte riktigt har det i vårt uppdrag nu. Inkommande skjutvapen och narkotika är vår högsta prioritet, och det är ju ytterst aktuellt med tanke på hur situationen ser ut idag med alla skjutningar, sprängningar som sker, säger Martin Petersson, biträdande gränsskyddschef på Tullverket i region syd till SVT Nyheter Skåne.

Enligt nuvarande lagstiftning får tullen varken beslagta stöldgods eller gripa misstänkta som är på väg att lämna landet. I stället måste man förlita sig på att polisen hinner fram till platsen.

I höst startar dock ett pilotprojekt där tullen tillsammans med kustbevakningen och polisen ska samarbeta för att hitta mer stöldgods innan det hinner lämna landet.

– Tullverket har väldigt fina och bra kontrollhallar och vi har personal som är väldigt duktig på att visitera. Kustbevakningen har sin kompetens när det gäller till exempel det tunga flödet och polisen har till exempel rätt att ta beslut om husrannsakan i ett fordon för att eftersöka stöldgods, säger Martin Petersson.

Tidigare i år släppte polisen en rapport som visar att hälften av inbrotten i Sverige utförs av utländska ligor. När det kommer till stölder av bildelar och jordbruksmaskiner tros nätverken ligga bakom så mycket som 90 procent av brotten. Uppskattningar från försäkringsbolag och branschorganisationen Larmtjänst visar att stöldgods till ett värde av två miljarder kronor lämnar landet varje år.

Publicerad 02 September 2019 10:16