815 000 kronor betalade mannen till porrutpressarna.

815 000 kronor betalade mannen till porrutpressarna. Foto: Mostphotos

Döms för utpressning efter misstänkt barnporrköp

Hovrätten tvingar dem betala tillbaka över 800 000 kronor

HÖGANÄS/KÄVLINGE.

Den unge Kävlingemannen köpte porrbilder som kan ha föreställt en minderårig, och det det visade sig vara en del av Höganäsligans plan. Nu döms de i hovrätten för att ha tvingat honom betala 815 000 kronor för att inte avslöja honom. Sammanlagt misstänks 14 personer varit inblandade.

Den andra september i år kom hovrättens dom i det uppmärksammade målet, där en ung Kävlingebo trodde han hade fått kontakt med en ung kvinna på nätet.

"Hon" fick honom att köpa bilder och när han betalat hörde andra personer av sig och sa att hon var minderårig. De skulle anmäla honom till polisen för barnporrbrott om han inte betalade och till slut gick han med på att sätta in en summa pengar.

Enligt åtalet har mannen betalat in mer och mer pengar innan hans pengar tog slut och han kontaktade polisen. Sammanlagt har han betalat över 800 000 kronor till ligan, där merparten kommer från Höganäs kommun.

Flera av dem dömdes först i tingsrätten och senare i hovrätten för grov utpressning och flera medhjälpare har dömts för penningtvättbrott.

Eftersom de flesta av de dömda är under 20 år har de fått ungdomsrabatt och de flesta har fått ungdomsvård som påföljd. Någon har fått villkorlig dom och en av huvudmännen döms till två månaders fängelse för grov utpressning.

De skyldiga ska också gemensamt betala tillbaka över 800 000 kronor till mannen, som inte misstänks för något brott.

Publicerad 09 September 2019 10:54