Stäng av kranen när du borstar tänderna eller tvålar in dig så sparar du pengar.

Stäng av kranen när du borstar tänderna eller tvålar in dig så sparar du pengar. Foto: Adobe stock

Vattnet blir allt dyrare

"Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna"

Bostad.

Hur mycket betala du för vattnet i kranen? Vad de svenska hushållen betalar för vattnet skiljer sig mellan landets olika kommuner. Det visar den senaste Nils Holgersson-rapporten.

Av
Andreas Lindegren

Hushållen i Ockelbo betalar fem gånger så mycket för vattnet jämfört med de som bor i Solna! Den senaste Nils Holgersson-rapporten, som jämför priserna för vatten och avlopp samt el, visar att det är stora skillnader i prissättningen av vatten mellan landets olika kommuner. I landets dyraste kommun Ockelbo ligger det årliga snittpriset på drygt 8 200 kronor, medan de i Solna, som är landets billigaste kommun, i snitt betalar 1 640 kronor per år.

– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen men skillnaderna är så pass stora att de får en kännbar påverkan på konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande Nils Holgersson-gruppen.

I rapporten är det tydligt att VA-kostnaden generellt är som allra högst i kust- och glesbygdsområden. Kommuner som Strömstad, Tjörn, Norrtälje och Nordanstig ligger alla i toppen av listan över de allra dyraste kommunerna. Tre av dessa kommuner har dessutom fått en prishöjning mellan 2018 och 2019 där Nordanstig sticker ut med en kostnadsökning på hela 10 procent under perioden.

Men Nordanstig är inte ensam om en kraftig prishöjning under perioden 2018 till 2019. I hela 26 kommuner har taxan höjts med 10 procent eller mer under det senaste året och för hushållen handlar det om många hundralappar i höjning.

– Vi måste komma bort från ryckigheten i prissättningen. Det behövs en förutsägbarhet från år till år och eventuella höjningar bör göras över tid. En vattenräkning som plötsligt skenar kan bli en rejäl smäll för den enskilda plånboken, säger Hans Dahlin.

Snittökningen i riket är tre procent under perioden, men sett ur ett längre perspektiv är ökningen betydligt högre. Sedan 2014 ligger ökningen i snitt på 14,1 procent, medan den allmänna prisutvecklingen endast har varit 6,1 procent.

– När skillnaderna är så stora, både nationellt och regionalt, då måste vi uppmärksamma det. Prisskillnaderna är anmärkningsvärda och förhoppningsvis kan vi bidra till att skapa en debatt som leder till skäliga priser för kunderna, säger Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Men billigare lär det inte bli de kommande år. De pågående klimatförändringarna kommer mest troligtvis att föra med sig både fler skyfall med översvämningar och fler fall av akut vattenbrist framöver, vilket ställer stora krav på en modernisering och klimatanpassning av Sveriges VA-nät – vilket mest sannolikt kommer innebära höjda avgifter för hushållen framöver, enligt rapporten.

– Att VA-taxor ska täcka förbrukning, drift och underhåll är självklart. Och det är viktigt att VA-näten klimatanpassas. Men den stora frågan är hur kostnaderna för klimatanpassning av offentlig infrastruktur ska finansieras. Vi behöver en ordentlig diskussion om hur kostnaden för uppgraderingen av VA-systemen ska fördelas, säger Hans Dahlin.

Fakta

Så sparar du vatten:

  • Ta korta duschar i stället för att bada i badkar.
  • Samla upp regnvatten från takrännor för att vattna trädgården.
  • Stäng av kranen när du borstar tänderna eller tvålar in dig.
  • Diska inte under rinnande vatten.
  • Ställ en kanna med vatten i kylskåpet så har du kallt vatten redo, istället för att spola i kranen tills det blir kallt.
  • Spola ur vattnet som stått still i kranen. Det kan man samla upp för att till exempel vattna växter med.
  • Laga onödiga läckor och droppande kranar, över tid kan många kubikmeter gå till spillo. Vattna inte med dricksvatten.

Nils Holgersson-rapporten:

Sedan år 1996 ger Nils Holgersson-gruppen årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I rapporten ”förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.

Publicerad 23 November 2019 00:00