Höganäs är en av de skånska kommunerna som har högst nettokostnader för kulturskolan. Kulturhuschef Johan Hjert konstaterar att det finns en stor efterfrågan att få gå på kulturskolan bland de unga i Höganäs kommun och man arbetar aktivt med att minska köerna.

Höganäs är en av de skånska kommunerna som har högst nettokostnader för kulturskolan. Kulturhuschef Johan Hjert konstaterar att det finns en stor efterfrågan att få gå på kulturskolan bland de unga i Höganäs kommun och man arbetar aktivt med att minska köerna. Foto: Lotta Venhagen/Arkiv

Stora skillnader i satsningar på kulturskolor – Höganäs placerar sig högt

Kulturskolechefen: "Känner stolthet att Höganäs har modet att våga satsar på ungdomarna"

HÖGANÄS.

Hur mycket pengar som satsas på kultur- och musikskolorna runt om i landet varierar kraftigt. I Höganäs har man den näst högsta nettokostnaden i Skåne med 387 kronor per invånare medan motsvarande siffra i grannkommunen Helsingborg är 163 kronor.

Av
Lotta Venhagen

Det är stora skillnader i de satsningar som görs på kultur- och musikskolor visar siffror från myndigheten Kulturanalys för 2018 som nyhetsbyrån Siren tagit del av. Bland de skånska kommunerna har Simrishamn de högsta nettokostnaderna med 487 kronor per invånare att jämföra med Bjuv som endast lägger 116 kronor. Rikssnittet ligger på 260 kronor per person.

– I vissa kommuner finns ett fantastiskt utbud där barnen kan välja alla möjliga konstuttryck, men i vissa kommuner finns ingenting, säger Kulturskolerådets* generalsekreterare Torgny Sandgren till Nyhetsbyrån Siren.

Att Höganäs ligger så pass högt förklarar Anneli Sjöborg, kultur- och fritidschef så här:

– Eric Ruuth är en verksamhet som har hög kvalitet och status och som betyder mycket för unga. Vi vill göra den tillgänglig för fler och kommer att fortsätta att hålla den här nivån om inte politiken ger oss ett annat uppdrag. I Höganäs erbjuder kulturskolan ett brett utbud av musik, orkester och sång men också drama och dans. Detta året breddar vi utbudet ännu mer med kortare kurser i film, foto och en skrivarverkstad.

– Jag känner stolthet att Höganäs har modet att våga satsar på ungdomarna, framtiden och kulturen. Det som inte dessa siffror visar är alla de aktiviteter och personalresurser som kulturskolan lägger på skolan och förskolorna. Vårt uppdrag skiljer sig lite från många andra ”traditionella” kulturskolor genom till exempel kulturkopplingen. Det är inte helt enkelt att bara jämföra siffrorna ”rakt över”, då uppdragen och uppläggen kan skilja mellan kulturskolor och där våra siffror inte bara visar ”frivilligundervisningen”, skriver kulturhuschef Johan Hjert i en kommentar till Lokaltidningen.

Vilka satsningar vill du se på Eric Ruuth framöver?

– Först och främst vill jag minska köerna, vilket vi arbetar aktivt med. Jag vill förädla och bredda vår fantastiska orkester- och ensembleverksamhet samt slå ett slag för den digitala musiken och instrumentet Push som vi startade upp i höstas och där vi ska bli bäst i Sverige. Jag vill att Eric Ruuth ska synas än mer ute i samhället framöver, vi är inte grädde på moset utan jästen i degen.

På flera håll lever kulturskolorna i en osäker tillvaro.

– Vi vet att det är många kulturskolor som planerar besparingar nästa år. Det finns till och med hot om nedläggningar. Det som oroar oss med besparingarna är att det leder till alldeles för stora skillnader mellan barn i olika kommuner, säger Torgny Sandgren.

I Höganäs planeras dock inga besparingar på Eric Ruuth.

– Nej det blir det inte, vi kommer att ha samma budget som tidigare, säger Anders Ståhl, ordförande i kultur- och fritidsutskottet.

Publicerad 02 December 2019 10:56