Alessandra Günthardt kommer från Viken men bor idag i Stockholm där hon arbetar som låtskrivare och artist.

Alessandra Günthardt kommer från Viken men bor idag i Stockholm där hon arbetar som låtskrivare och artist. Foto: @Petorovsky

Skrev Idols vinnarlåt: Nu tar Alessandra själv plats på scen

Låtskrivaren från Kullabygden uppmärksammas för sin starka röst

VIKEN.

Alessandra Günthardt skrev vinnarlåten i Idol 2013 och har varit med och komponerat musik som tagit sig till både finalen i Eurovision och in på Iggy Azaleas repertoar. Dessutom har hon prisat med 10 000 dollar på Denniz Pop Awards som bästa rookie. I år har själv ställt sig vid mikrofonen under artistnamnet Alessandra.

Av
Felix Alnemark

Alessandra Günthardts väg in i musikens förtrollande värld kom på eget initiativ – inte genom att någon annan i familjen spelat instrument eller sjungit. Hon gillade att sjunga och gjorde det både i kör och i skolan.

– Sedan lärde jag mig några ackord på gitarr av en kompis och då blev det naturligt att skriva låtar, säger Alessandra Günthardt.

Alessandra är uppvuxen i Viken men också i Schweiz och Frankrike. Efter att ha gått på Kullagymnasiet flyttade hon till Berlin. Nu mer bor hon i huvudstaden.

När Lokaltidningen når henne på telefon sitter hon på P4 Stockholms lokaler och väntar på att få soundchecka för att strax uppträda i livesändning.

När Alessandra var riktigt liten var Whitney Houston den stora idolen. Hon fortsatte med att utforska mycket sing and songwriters, Joni Mitchell, Neil Young och Bob Dylan.

Såg mig kanske mer som än singer-songwriter än en sångerska

– De flesta som håller på med musik har nog en viss artistambition. Det är så man tänker att man kan hålla på med musik. Jag älskade att skriva låtar och såg mig kanske mer som än singer-songwriter än en sångerska och såg att det kunde vara ett yrke tack vare alla stora svenska låtskrivare, säger Alessandra.

När Alessandra skriver musik till sig själv slipper hon kompromissa. (Bilden är beskuren).

När Alessandra skriver musik till sig själv slipper hon kompromissa. (Bilden är beskuren). Foto: @Petorovsky

För några år sedan gick Alessandra den tvååriga låtskrivarutbildningen Musikmakarna i Örnsköldsvik. Ett av uppdragen under utbildningen var att försöka skriva den låt som vinnaren i Idol ska framföra i finalen.

– Många skrev till det. Sen fick jag chansen att spela upp den för Anders Bagge. Låten kom med i processen och sedan bestämdes det att det skulle vara den, säger Alessandra.

2013 framfördes låten som Alessandra skrivit på sitt tema, i Globen av Kevin Walker. En annan framgång är att hon skrivit en låt åt den australiska världsstjärnan Iggy Azalea. Ofta sker låtskrivandet i team tillsammans med andra låtskrivare. Ibland finns en påtänkt artist, ibland inte.

Men i år har Alessandra släppt musik i eget namn. Hon rör sig inom modern popmusik och har en otroligt vacker och stark röst vilket kan höras på EP:n If I was brave och singeln Your river. Musiken är mer bitterljuv än glad och kanske mer pulsernade kraftfull än dansvänlig.

Som låtskrivare kompromissar man mycket och vill hjälpa artisten att hitta sin röst och vad den vill säga.

– Jag älskar att skriva låtar men jag kände att jag ville uttrycka mig själv och min egen personlighet. Som låtskrivare kompromissar man mycket och vill hjälpa artisten att hitta sin röst och vad den vill säga. Jag kände att jag vill uttrycka musik som är hundra procent mig, säger Alessandra.

Visste du vilket uttryck du skulle ta som artist?

– Jag har en röst, ett melodispråk och skriver text på ett visst sätt. Sedan har jag kanske letat mer inom produktionen. Men jag visste ungefär, säger Alessandra.

Nästa år i förhoppningen att släppa några fler egna låtar och spela mer live. Det finns också flera låtar med andra artister som väntar på att släppas.

Publicerad 10 December 2019 07:00