Rikard Johansson räknar med att Höganäs saluhall kommer öka den egna livsmedelsproduktionen nästa år.

Rikard Johansson räknar med att Höganäs saluhall kommer öka den egna livsmedelsproduktionen nästa år. Foto: privat/Lotta Venhagen

Höganäs saluhall vässar planerna för nästa år – Så ser visionerna ut

"Man ska bli sugen och inspirerad"

HÖGANÄS.

Höganäs saluhall filar på nya visioner och sätt att inspirera sina besökare. Nästa år ska kaféet byggas om och flyttas. Det finns också planer på större produktionskök så att mer mat produceras lokalt för försäljning.

Av
Felix Alnemark

– Vi har redan ett kafé. Sedan kanske en del missat att vi har ett eget bageri och det är ganska unikt. Tanken är att profilera och hotta upp dem, säger Rikard Johansson, produktionsansvarig för bageri, chark och kök.

Det finns inget slutdatum för när de nya kaféet ska vara klart. Saluhallen för en dialog med fastighetsägaren och det finns förslag och idéskisser. Alla inblandade vill att den estetiska charmen ska behållas intakt. Förhoppningen är nypremiär kring påsken nästa år.

Rikard Johansson vill att besökarna ska kunna få råd kring sin egen matlagning.

Rikard Johansson vill att besökarna ska kunna få råd kring sin egen matlagning. Foto: privat

Saluhallen vill också bygga ut produktionsenheten i den gamla truckverkstaden. Men en utbyggd produktionsenhet vill de ta fram nya produkter till försäljning.

– Vi kanske till och med kan ha lite "grab and go" i kaféet. Det kommer bli mer lättillgängligt. Det ska tydligt andas att det här gör vi själva. Man skulle kunna sitta här och äta goda ostar, funderar Rikard Johansson.

Det ska vara lätt att köpa med ingredienserna till rätterna i kaféet, i saluhallen.

Det ska vara lätt att köpa med ingredienserna till rätterna i kaféet, i saluhallen. Foto: Joel Winqvist.

Det finns en känsla av matglädje som de hoppas att besökarna redan idag ska få i saluhallen.

– Det ska andas mat. Man ska bli sugen och inspirerad. Målsättningen är att när man sticker in näsan här ska man förstå var man befinner sig. Den som äter mackan i kaféet ska kunna köpa brödet i bageriet och skinkan man lägger på i charken och göra mackan hemma. Man ska kunna få råd och lotsning kring sin egen matlagning, säger Rikard Johansson.

Ni har fått en del synpunkter av miljökontoret kring era lokaler. Är det därför ni vill bygga om?

– Det har varit diskussioner i tre års tid. Sedan befinner vi oss i en byggnad från 1835 och miljökontoret har synpunkter här idag. Det kan vara svårt i en charmig lokal från förra sekelskiftet jämfört med en tysk, steril fyrkantig betongplatta. Det hade underlättat men då hade inte charmen varit kvar och den lever vi på, interiören i den saltglaserade fabrikslokalen säger Rikard Johansson.

Publicerad 13 December 2019 09:58