Victoria Ejdervik tävlade nyligen i en stor crossfittävling där hon och hennes lagkamrat nådde en sjundeplats i finalen.

Victoria Ejdervik tävlade nyligen i en stor crossfittävling där hon och hennes lagkamrat nådde en sjundeplats i finalen. Foto: Annica Hellqvist

Höganästjej kvalar in till EM i crossfit

Victoria Ejdervik: "Det kom som en chock"

HÖGANÄS.

Hon har bara tränat crossfit i två år och ställde upp i kvalet till EM mest för att lära sig, men nu är det klart att Höganästjejen Victoria Ejdervik, 30, ska tävla i europamästerskapet till våren.

Av
Lotta Venhagen

– Jag är helt chockad. Jag ställde upp i kvalet för att träna på det här att man inte vet vilka övningar som ska komma utan att man kastas in i det. Tjejerna jag kommer att möta är jätteduktiga och rutinerad. De jobbar med detta medan jag bara är en småbarnsmamma, så jag är ganska nervös, säger hon med ett skratt.

Under det senaste halvåret har det blivit flera tävlingar inom crossfit för Victoria Ejdervik. Tidigare i höstas åkte hon till Cypern för att delta i sin första individuella tävling.

– Jag har inte hållit på så länge men jag har tävlat mycket på kort tid. Jag är typen som vill ha ett mål när jag tränar. För mig är det ett kvitto på att träningen fungerar och ger resultat.

Just ett sådant kvitto blev det när hon nyligen ställde upp i Fitnessfestivalen Throwdown där hon, tillsammans med Pieter Rundwall, tog sig hela vägen till final i klassen mixed par och slutade som sjua.

– När man står i finalen vill man såklart nå pallen, det ska jag inte hymla med, men vi är jättenöjda med vår prestation. Jag skulle egentligen ha tävlat med en annan kille, men han blev sjuk. Jag och Pieter hann bara träna en gång ihop innan vi åkte till Stockholm, men vi synkade väldigt bra och hade liknande rörelser vilket var tur eftersom vi fick kasta oss in i det här, berättar 30-åringen.

Crossfit kan beskrivas som en kombination av styrke-, konditions- och gymnastiska övningar som bygger på funktionella övningar och som utförs under hög intensitet och med konstant variation.

– I tävlingar kan det handla om att man ska klara något så fort som möjligt eller så många repetitioner som möjligt sedan får man poäng efter det. Domare håller koll på att man synkar samtidigt, annars får man inte en godkänd repetition.

EM i crossfit går av stapeln i London i februari och efter beskedet vet Höganästjejen hur hon ska spendera de kommande månaderna.

– Det kommer bli väldigt mycket träning, man kommer att hitta mig i boxen. Det är tur att jag har en förstående och stöttande familj.

Publicerad 13 December 2019 00:00