Jim Denley har tagit fram ett antal egna chilisåser som han numera exporterar till bland annat Kanada, USA och Sibirien. Chilisorten Carolina Reaper har fått ge namn åt en av hans såser.

Jim Denley har tagit fram ett antal egna chilisåser som han numera exporterar till bland annat Kanada, USA och Sibirien. Chilisorten Carolina Reaper har fått ge namn åt en av hans såser. Foto: Lotta Venhagen

Het hobby har gett resultat – vill starta fabrik i Viken

Jims passion för stark mat resulterade i egna chilisåser

KULLABYGDEN.

Det började som ett intresse för stark mat. Ett och ett halvt år senare exporterar Jim Denley sin chilisås till både Kanada, USA och Sibirien och målet är att starta en liten fabrik i Viken.

Av
Lotta Venhagen

Han beskriver sig som en amatörkock som lagat mat hela sitt liv och som gärna lagar stark kryddig mat.

–Jag köpte chilifrön och planterade dem. Ett tag hade jag ett eget växthus, sedan importerade jag torkad chili från England, förklarar Jim medan han lägger upp kycklingvingar som tillagats med hans olika chilisåser.

Under hösten 2018 började han nämligen experimentera med att ta fram egna chilisåser hemma i köket och i våras drog han igång sitt eget företag SHART Chili Sauce. Numera samarbetar han med Mark Wilcox som har Chiligaraget i Bräcke.

– Jag googlade på chiliodlare och insåg att det fanns en här, numera är två-tre rader i hans växthus reserverade till mig. Jag har träffat många fantastiska människor som har stöttat mig i det här.

Jim Denley har alltid gillat att laga mat som är kryddstark och styrkan är viktigt i chilisåserna samtidigt som det måste finnas en smakprofil bakom menar han.

Jim Denley har alltid gillat att laga mat som är kryddstark och styrkan är viktigt i chilisåserna samtidigt som det måste finnas en smakprofil bakom menar han. Foto: Lotta Venhagen

På den korta tiden Jim varit igång har hans såser fått genomslag i flera delar av världen och efterfrågan ökar enligt Jim som exporterar sina flaskor till butiker i framförallt Kanada, men även USA, Holland, England och Sibirien. På hemmaplan används de av en del kockar och han jobbar för att få ut sina produkter även till lokala butiker.

– Jag brukar koka sås kanske två gånger i månaden. På åtta timmar gör jag ungefär 200 flaskor. Det är fortfarande en sidosyssla men målet är att starta en liten fabrik i Viken.

Såsen som fått namnet Bluetongue är inget för den veke. Styrkan i såsen ligger på 330 000 scoville vilket motsvarar cirka 140 tabascoflaskor och ger rejält sting till kycklingvingen som Jim provar.

Såsen som fått namnet Bluetongue är inget för den veke. Styrkan i såsen ligger på 330 000 scoville vilket motsvarar cirka 140 tabascoflaskor och ger rejält sting till kycklingvingen som Jim provar. Foto: Lotta Venhagen

Chilifrukters upplevda hetta mäts i enheten scoville och fyra av hans såser ligger på runt 10 000 scoville. Hans starkaste produkt Bluetongue ligger dock på 330 000 scoville vilket motsvarar ungefär 140 stycken tabascoflaskor.

– Chili är hälsosam mat som släpper endorfiner i hjärnan och ökar immunsystemet. De finns en krets som vill ha det jättestarka såserna och jag gillar också starkhet men samtidigt är smakprofilen viktig, det måste finnas en smak bakom.

Nu är förhoppningen att Bluetongue ska kvala in till nästa säsong av showen HotOnes som började på Youtube men som numera även sänds på tv i USA.

– Det är kända personer som får testa tio chilisåser från mild till dödlig. Det finns en chans att min sås får komma med som nummer åtta nästa säsong.

Publicerad 13 December 2019 00:00