Carl-Ragnar Orsmark, ordförande Glimminge Vind, Erik Ahlskog, handlare ICA Höganäs och Knut Göransson, kassör Glimminge Vind

Carl-Ragnar Orsmark, ordförande Glimminge Vind, Erik Ahlskog, handlare ICA Höganäs och Knut Göransson, kassör Glimminge Vind Foto: Bixia

ICA ska få snurr på elförsörjningen med lokal vindkraft

Butiken vill främja både klimat och lokalt näringsliv

HÖGANÄS.

ICA Kvantum i Höganäs kylar, lampor och kassasystem kommer att drivas med el från vindkraftverket i Glimminge. En del av pengarna går tillbaka till producenten.

− Vi söker hela tiden lokala producenter av sånt vi använder, framförallt det vi säljer i butiken. Här visade det sig att vi kunde komma åt elen lokalt också. Det är framförallt utifrån ett hållbarhetsperspektiv, vi jobbar så mycket vi kan med hållbarhet. Sedan är det spännande att kunna ta elen från något vi kan åka bort och titta på. Det blir konkret, säger Erik Ahlskog som driver ICA Kvantum i Höganäs.

Elavtalet innebär att motsvarigheten till butikens totala elbehov produceras av det lokala vindkraftverket i Glimminge som ligger cirka tio minuters bilfärd från butiken. För varje kilowattimme går en den av pengarna tillbaka till producenten Bixia.

− Det skapar ett mer personligt samarbete när man faktiskt kan besöka varandra och lära sig mer om respektive verksamheter. På så sätt tror jag också man får ökad kunskap om hur el kan användas och produceras på ett mer hållbart sätt, säger Erik Ahlskog.

I butiken är det mest elslukande kylanläggningarna. Men den överskottsvärme de skapar används för att värma upp butiken.

Vad är det viktigaste faktorerna för att ett kommersiellt företag ska satsa på hållbarhet?

– Jag tror att det är ett personligt engagemang och stöd från ledningen. Vi behöver ha samarbeten. Det är bra med en struktur där man kan följa upp sitt arbete och sätta nya mål. Vi jobbar med Naturskyddsföreningens klubb lokalt. Där finns sakkunniga som vi hela tiden kan stämma av och komma överens med. Det har varit värdefullt för oss, säger Erik Ahlskog.

Är det större chans att ett företag gör investeringar i hållbarhet när det finns pengar att spara?

– Ofta går det hand i hand när man gör mindre miljöavtryck. Hållbarhetsfrågor brukar landa i att man minskar slöseri. Sedan kan det finnas motsatsförhållanden på kort sikt. Varför ska jag inte använda det billigaste alternativet? Det finns alltid avvägningar men i längden kan det vara bra att satsa, säger Erik Ahlskog.

ICA Kvantum har planer på sikt att också installera en solcellsanläggning på butikens tak för att producera egen el.

Publicerad 16 December 2019 11:39