Eva Malmgren tog tillsammans med sin man över Hotell Rusthållargården i Arild 1979 och det råder ingen tvekan om att familjeföretaget ligger henne varmt om hjärtat.

Eva Malmgren tog tillsammans med sin man över Hotell Rusthållargården i Arild 1979 och det råder ingen tvekan om att familjeföretaget ligger henne varmt om hjärtat. "Det har blivit väldigt speciellt" säger hon. Foto: Lotta Venhagen

Hon har drivit familjehotellet i fyra decennier

För Eva Malmgren har Rusthållargården i Arild blivit en livsstil

ARILD. I fyra decennier har Eva Malmgren drivit Hotell Rusthållargården i Arild och några planer på att sluta har hon inte. Istället vill hon fortsätta att driva hotellet tillsammans med sin dotter Bianca.

Av
Lotta Venhagen

Under den svarta kavajen skymtar en topp med en guldglittrande fyra och nolla. En present från personalen då de firade Evas 40 år på Rusthållargården i Arild. 1979 tog Eva och hennes man Peter officiellt över driften från hennes svärföräldrar, ett val som var ganska självklart enligt Eva trots att hon då bara var 24 år och egentligen utbildade sig inom förskolan.

– Peter var född in i det här och ville fortsätta. Han var fjärde generationen och det finns en viss charm i det tycker jag. Jag tror inte jag tänkte efter så noga utan vi bara gjorde det.

När Peters föräldrar drev Rusthållargården var det mer av en pensionatsverksamhet som hade öppet främst på sommaren berättar Eva. Gästerna kom med tåg eller buss och stannade ofta en hel månad.

– Det var en speciell grej och man lärde känna de olika personligheterna som alltid skulle ha samma rum eller sitta vid samma bord.

Genom åren utvecklade Eva och Peter hotellet genom att bygga nya stugor och riva den gamla stallängan för att göra plats åt konferenslokaler. Under dottern Biancas uppväxt hade de öppet sju dagar i veckan.

– Vi brukade skoja om att hon var en riktigt hotellråtta. Hon fick följa med på alla resor där vi besökte olika hotell och hade möten.

Eva tillsammans dotterna Bianca Malmgren som också engagerat sig i familjens företag.

Eva tillsammans dotterna Bianca Malmgren som också engagerat sig i familjens företag. Foto: Lotta Venhagen

För nio år sedan gick Evas man bort efter en långvarig sjukdom men inte heller då var det någon tvekan om att hotellet skulle fortsätta inom familjen.

– Även om jag blev ingift i det här så gjorde vi ändå det här tillsammans i 31 år – det blev som en livsstil. Vi var så vana att ha det så, så vi kämpade vidare. Ibland kan jag undra hur man klarade det för det var tufft med Peters bortgång, men jag tror inte man ska tänka för mycket utan bara göra det.

De senaste åren har hotellet utvecklats ännu mer. Köket har byggts om och förra året stod en nya spa-avdelning klar. I dag har hotellets platschef Madeleine Svanberg hand om den dagliga driften och även dottern Bianca har engagerat sig i familjeföretaget sedan ett par år tillbaka.

– Vi har blivit ett riktigt tjejteam här och jag brukar skämta om att även sjätte generationen är säkrad med Biancas tre barn, säger Eva med ett skratt.

För Biancas del var det ett beslut som kom naturligt.

– Pappa var alltid tydlig med att jag fick välja och jag kände mig aldrig tvingad. Ett tag drev jag en butik med min kusin, men jag kände att mitt hjärta var här. Jag växte in i hela stället genom att börja i städet och disken för att sedan vara i servisen och receptionen. För det var pappa också tydlig med att här jobbar man sig upp.

Den familjära känslan i företaget är något både Eva och Bianca värnar om att behålla och att personalen betyder mycket för dem råder det ingen tvekan om.

– Det har blivit väldigt speciellt. Vi är ett gott gäng där alla är precis lika viktiga och när man går ner hit ger det en styrka genom att man träffar så många goa människor, säger Eva.

Vad som händer framöver vill hon inte sia om. Några planer på att sluta arbeta finns det inte, möjligen att dra ner på tempot lite.

– Jag kommer att fortsätta så länge hälsan tillåter. Det får komma efterhand, det är inget som är spikat.

Publicerad 20 December 2019 00:00