Per Sjögren är en av krafterna bakom Kullamannen. Framöver blir sträckorna kortare och löparna färre på Kullaberg.

Per Sjögren är en av krafterna bakom Kullamannen. Framöver blir sträckorna kortare och löparna färre på Kullaberg. Foto: Tove Scherman

Mindre spring på berget i årets Kullamannen

HÖGANÄS. Ett omfattande efterarbete tog på krafterna. Kullamannen bygger om och minskar både sträckor och antalet löpare på Kullaberg inför höstens lopp.

Av
Tove Scherman

De nybyggda stigarna på Kullaberg fick sig en rejäl omgång efter årets upplaga av Kullamannen. Dåligt väder i kombination med bristande dränering slet på underlaget.

– Tidigare år har vi inte orsakat några förslitningar. Men i år slet vi på de nybyggda stigarna. Det känns inte bra, säger Per Sjögren, som är en av arrangörerna av Kullamannen.

Runt 100 000 kronor har Kullamannen satt av för att reparera stigarna och bidra med förbättringar.

– Framöver kommer vi att sätta av lite varje år för att kunna åtgärda skador om de skulle uppstå, säger Per Sjögren.

Debatten om slitage på berget har kombinerats med flera anmälningar från en privatperson i Mölle.

– Frågan om aktiviteter på Kullaberg har blivit infekterad och ett stort fokus har hamnat på oss, trots att ett stort antal vandrare, cyklister och ryttare också utnyttjar stigarna, säger Per Sjögren.

Att Kullamannen nu bygger om banorna och flyttar sträckor från Kullaberg till både Båstad och Ängelholm beror emellertid i första hand på att de vill skapa en bättre löparupplevelse, förklarar Per Sjögren.

– Vi blir inte lika sårbara för väder och vind och det kommer att bli ett bättre flöde på stigarna.

För alla lopp är målgången på Kullaberg men bara Dödens zon kommer att ha löparsträckor på berget. Starten kommer att ske från Råbocka där också Dubbeldöden kommer att starta.

– Uppskattningsvis innebär de här förändringarna 800 löpare på berget i år. Det är en kraftig minskning, säger Per Sjögren.

Av de totalt 1900 platserna till Kullamannens sju olika lopp är de flesta redan slutsålda. Hur det blir med förra årets nyhet, Kullamannen Dogtrail, är inte klart.

– Kanske kör vi det vid något annat tillfälle, säger Per Sjögren.

Publicerad 09 January 2020 07:00