Sarah Kraft tvingades sluta med den egna träningen men som huvudtränare i Höganäs friidrott kan hon ändå satsa.

Sarah Kraft tvingades sluta med den egna träningen men som huvudtränare i Höganäs friidrott kan hon ändå satsa. Foto Tove Scherman

Med full kraft på friidrotten

HÖGANÄS.

En skada i axeln satte stopp för den egna elitkarriären. Men som ny huvudtränare för Höganäs friidrott får Sarah Kraft ändå utlopp för sin passion.

Av
Tove Scherman

Det är några dagar innan jul och den Skånska vinterdimman hänger råkall över friidrottsarenan utanför Sportcenter. Sarah Kraft har en lucka i arbetet. Hon har tagit över posten som vd för sin mammas serviceföretag men hinner slå sig ned en stund i Sportcenters foajé för att tala om sina nya roll, som huvudtränare för Höganäs friidrott.

– Det är en väldigt spännande utmaning för mig. Jag som själv älskar friidrott men inte kan träna längre får på det här sättet ändå fokusera på sporten.

Färdig med sina studier på Campus i Helsingborg flyttade Sarah nyligen tillbaka till Strandbaden där hon växte upp.

– Både jag och min man älskar Kullabygden. Det är fantastiskt vackert, säger hon.

Det var en gymnastiklärare i högstadiet i Nyhamnsskolan som upptäckte hennes talang.

– Jag spelade fotboll men hon tyckte att jag skull prova. Och jag som bara tränat lagidrotter föll för variationen i sporten, och att hela tiden utmana mig själv som individ.

Sarah Kraft vill locka fler unga till friidrotten.

Sarah Kraft vill locka fler unga till friidrotten. Foto Tove Scherman

Sarah satsade på höjdhopp och häcklöpning. Hon tränade för Kenth och Karin Olsson i Helsingborg och gick idrottsgymnasium i grannkommunen. Det mesta av sin lediga tid tillbringade hon med att träna och tävla. Målet var att fortsätta karriären när en skada i axeln satte stopp för framtidsplanerna.

– För mig som tillbringar tre till fyra timmar om dagen med att träna var det oerhört tufft att inse att det inte skulle bli någon idrottskarriär. Jag började studera men fortsatte ändå träna löpning parallellt, berättar Sarah, som först för en kort tid sedan slutade träna helt, ett svårt beslut att landa i bara 23 år gammal.

Höganäs Friidrott är en ung förening. Den grundades 2014 och bedriver träning på den enbart några år gamla friidrottsanläggningen vid Sportcenter i Lerberget. Klubben tar emot barn från sju års ålder och har i dag runt 80 aktiva. Målet är att bli betydligt fler. Men både fler tränare, bland annat i kastgrenarna, och större möjligheter att träna inomhus behövs.

– Men framför allt tror jag på att synas och visa att vi finns så att barn och ungdomar hittar hit. Friidrott är en fantastiskt roligt sport med stor variation, säger Sarah.

När IS-Götaprofilen Sven Lindberg lämnade rollen som huvudtränare efter bara ett år blev läget akut för klubben.

– Det var min tränare Karin Olsson som rekommenderade mig. Jag är väldigt glad för det här uppdraget och tror jag kan tillföra en hel del. Jag har fortfarande min egen erfarenhet som ung friidrottare i färskt minne, säger Sarah.

Till sommaren arrangerar klubben Kullamilen och till hösten Knatteknatet. Tillsammans med IS Göra har Höganäs friidrott dessutom fått uppdraget att arrangera SM i Terränglöpning under nästa år.

– Det kan innebära en rejäl skjuts för föreningen, säger Sarah Kraft.

Sarah Kraft

Ålder: 23

Bor: I Strandbaden

Familj: Gift med André

Gör: Vd för städföretaget TILI Service

Aktuell: Som ny huvudtränare för Höganäs friidrott

Publicerad 10 January 2020 07:00