På Bruksgatan 14 syns effekten av nätverket Kreativt i Kullabygden genom sommarbutiken Simsalabim. Företagarna Ulrika Lundby och Anna Palmgren delar lokaler och kommer under sommaren sälja Annas kläder, Ulrikas möbler och Pia Odells betongkrukor.

På Bruksgatan 14 syns effekten av nätverket Kreativt i Kullabygden genom sommarbutiken Simsalabim. Företagarna Ulrika Lundby och Anna Palmgren delar lokaler och kommer under sommaren sälja Annas kläder, Ulrikas möbler och Pia Odells betongkrukor.

Tillsammans står Kreativt i Kullabygden starka

KIK är företagsnätverket utan konkurrenstänk

Av
Frida Nilson

HÖGANÄS. Några gånger i månaden träffas nätverket Kreativt i Kullabygden. Tillsammans har de bildat ett nytt företagsnätverk som grundarna Ulrika Lundby och Pia Odell hoppas kan bli ett mer levande bollplank företagare emellan.
Företagarna Ulrika Lundby och Pia Odell träffades på en av Pias betongkurser och kände snabbt att de kunde ha nytta av varandras kunskaper.
– Jag har en butik där jag säljer renoverade möbler och många av mina kunder efterfrågade betongkrukor. Jag bestämde mig för att lära mig att gjuta betong själv, gick på Pias kurs men insåg snabbt att jag inte kan göra allt själv och vi började samarbeta, säger Ulrika Lundby.
Samarbetet växte och båda upptäckte att de hade samma tankar om att det saknade ett personligare nätverk i Höganäs. Ett nätverk som fångade upp olika förtagare och gav dem en chans att utvecklas genom varandras kunskaper och erfarenheter.

"För stelt"
– Jag var med i flera nätverk här i Höganäs och tyckte aldrig att jag passade in. Antingen var det alldeles för branschinriktat eller så var det för stelt. Jag saknade ett lite mer intimt nätverk där det inte fanns konkurrenstankar, säger Ulrika Lundby.
Tillsammans skapade de nätverket Kreativt i Kullabygden som de hoppas ska locka till sig många olika företagare.
– Vi vill inte vara branschinriktade. Alla är välkomna för tillsammans har vi komponenter som vi alla kan ha nytta av. I ett nätverk är det viktigt med både ögon och öron så att vi kan hjälpa varandra, säger Pia Odell.
Hittills har nätverket ett tjugotal medlemmar som möts på frukostmöten och diskuterar olika frågor.
– Vi vill vara lyhörda och ger deltagarna enkäter där förslag på ämnen tas upp. Sen bjuder vi föreläsare som kan inspirera, säger Ulrika Lundby.

Ingen konkurrens
Båda understryker att i nätverket, Kreativt i Kullabygden, ska det inte finnas något konkurrenstänk utan att alla deltagare ska känna att de har användning av varandra och att man kan få ett igenkännande och slippa känna prestationsångest.
– Vi är proffsiga och ska hjälpa varandra att bli bättre men samtidigt ska det kännas tryggt och skönt att ha ett extra skyddsnät och ha någon att prata med, säger Ulrika Lundby.

Publicerad 30 May 2011 03:00