Caroline Ravn tränar inför trolleri-VM i Korea 2018. Foto: Martin Wingren

Caroline Ravn tränar inför trolleri-VM i Korea 2018. Foto: Martin Wingren

Blivande präst sadlade om till magiker och handmodell

Nu förbereder sig Caroline Ravn inför trolleri-VM i Korea 2018

HÖGANÄS. ?För två år sedan hoppade Caroline Ravn av teologistudierna för att bli trollkarl. Sedan dess har hon både hunnit tävla i SM i magi och bli handmodell för McDonalds.

Det är bråda dagar för Caroline Ravn. Hon försörjer sig numera på heltid som trollkonstnär, underhållare och konferencier och är bokad på julbord och företagsevent. I januari väntar en resa till New York för att vara med i en föreställning som funnits i 20 år off-Broadway.
– Det är coolt och någon form av kvitto, säger Caroline Ravn som beskriver sitt scenframträdande som en blandning mellan komedi, standup och magi.

Från präst till magi
För två år sedan studerade Caroline Ravn teologi och var på väg att bli präst. Då träffade hon, när hon satt och övade med sina kort på Magic bar i Stockholm, trollkarlen Tom Stone som blev hennes mentor och som undervisat henne.
Utöver det hade hon inte mycket erfarenhet av magins värld.
–?Jag trollade när jag var mellan tre och åtta år. Min farfar brukade trolla fram en sko bakom öronen och när något var borta brukade jag alltid leta bakom öronen, säger Caroline Ravn och ler.
Nu är hon en av få kvinnliga trollkarlar.
– Det är en tuff och mansdominerad bransch, du måste ha vassa armbågar, ha skinn på näsan och måste kunna ta kritik, säger Caroline Ravn som själv blivit mentor åt en 15-årig tjej i USA som blivit mobbad för sitt intresse för att trolla.
–Jag blev också mobbad när jag var liten, jag var blyg och det var alltid någon som hackade på mig för att jag sa ifrån. Det här är ett sätt att visa för femåriga Caroline att det går att lyckas och att man ska följa sina drömmar. Jag har blivit mycket säkrare i kontakten med människor efter att ha arbetat som pedagog i Svenska kyrkan och även efter att ha arbetat med hemlösa i Malmö. Nu är jag bekväm i mötet med andra människor, fortsätter hon.
Självförtroendet är det inte fel på. När hon mötte Joe Labero, den kanske mest kände svenske magikern, berättar Caroline Ravn att hon skakade hand med honom och sade: ”Jag är Sveriges snyggaste trollkarl och kommer att ta ditt jobb en dag”
– Jag har fått mejl från en biskop och blev lite starstruck. Men inte lika mycket som att få det från Labero, säger hon.

Är handmodell
Valet att ändra bana i livet har även inneburit att Caroline Ravn kunnat uppfylla en barndomsdröm – eller åtminstone varit nära att göra det. Hon har fått uppdraget att bli handmodell åt McDonalds i Frankrike och har fått tvåårskontrakt på det. Ett jobb som även inneburit vistelser på lyxhotell och privatchaufför.
– Jag drömde om att bli klockmodell som liten. Det blev att jag fick hålla en cheeseburgare i stället men jag är nästan där, säger hon och håller skrattande upp handen.
– Det var tydligen någon som tyckte att jag hade fina händer. Det är det mest udda jobbet jag haft. Jag har fått lära mig att jag inte får gå med händerna neråt för då blir ådrorna mer synliga i dem, fortsätter Caroline Ravn.
När det gäller magi och trollkonster tävlar hon i SM och tog silver i år. Nästa år väntar både SM och NM men allt är en upptakt till VM i Korea 2018.
– Jag var på VM i somras för att se hur konkurrensen är. Det finns många som är riktigt bra.
Hur gör du för att sticka ut?
– Förutom att jag är kvinna så har jag originalitet, det finns ingen som gör något liknande som jag gör, säger Caroline Ravn som tävlar i så kallad Parlor magic och fortsätter:
– Men att vara kvinna innebär även att du granskas mer. Det är fler som försöker genomskåda dig men det har gjort att jag övar mer.

Foto: Martin Wingren

Foto: Martin Wingren

Caroline Ravn. Foto: Martin Wingren

Caroline Ravn. Foto: Martin Wingren

Publicerad 16 November 2015 08:30