Sara Mustonens ljusa boxningskarriär fick ett abrupt slut på grund av en skada. Karriären fick en märklig vändning. Hon bytte handskar mot cykel och sadlade om till landsvägscyklist. Nu väntar hennes andra OS. Foto: Andreas Holm

Sara Mustonens ljusa boxningskarriär fick ett abrupt slut på grund av en skada. Karriären fick en märklig vändning. Hon bytte handskar mot cykel och sadlade om till landsvägscyklist. Nu väntar hennes andra OS. Foto: Andreas Holm

Inför OS:

Sara – en hjälp på (lands)vägen

Av
Andreas Holm

INFÖR OS. Med 59 dagar kvar till sommar-OS i Rio räknar Lokaltidningen ner. Fram tills invigningen kommer vi att presentera lokala idrottare från Skåne som är aktuella för de olympiska spelen. En del är veteraner, andra har aldrig för varit på detta mästerskap. Landsvägscyklisten Sara Mustonen från Höganäs och Staffanstorp gör sig redo för OS nummer två.

En armbågsskada satte stopp för boxningskarriären. Nu gör landsvägscyklisten Sara Mustonen sig redo för sitt andra OS.

Hon har gjort sig känd som en av världens främsta hjälpryttare och den rollen tar hon på allra största allvar. 35-åringen är den som drar och får upp tempot så andra kan jaga medaljer.
– Jag är stolt över min uppgift även fast man kanske inte får vara med så ofta och tampas om pallplatser, säger Sara Mustonen.

Hon är ursprungligen från Höganäs men hamnade i Staffanstorp efter några år som cykelbud i Stockholm. Nu delar hon tiden mellan Sverige och Tyskland, där hon tävlar och tränar för teamet Liv-Plantur.

Det där med cykling fanns inte i planerna för lite över tio år sedan. Sara tillhörde den svenska boxningens framtid och slog hem både SM och NM-silver samtidigt som hon tävlade framgångsrikt i dressyr med Kullabygdens RF. Sedan dök den där skadan upp som grusade framtidsplanerna i ringen och tvingade Sara att lägga handskarna på hyllan.
– Det var ganska tungt, jag kände att jag blivit bättre än på länge och var på gång, säger den förre Helsingborgs BK-boxaren.

Men idrottsälskande Sara fann en ny passion. Som cykelbud i Stockholm några år senare tändes en ny karriär. Nu firar Staffanstorp CK:s stjärna sitt tionde år som tävlingscyklist, där hon bland annat radat upp fyra SM-guld. Samtidigt laddar hon för OS nummer två.
I Peking 2008 susade hon in som 56:a och blev en erfarenhet rikare.
– Jag minns inte ens själv hur det gick. Jag var helt färsk, hade kanske tävlat i ett år och fick chansen.

Då såg den starka hjälpryttaren till att en glittrande silvermedalj bärgades åt Sverige när Emma Johansson cyklade in som nummer två.
– Man kör för hennes skull, det låter kanske lite otacksamt att vara i skuggan men det jobb vi hjälpryttare gör leder ju till framgång. Några vinner medalj men vi gör det som ett lag, konstaterar Sara.
Innan resan till Rio blir det landsvägs-SM, landslagsläger i Portugal och förhoppningsvis en chans att få delta i världscupen i La Course by Tour de France i juli.

I augusti väntar en tuff bana i Brasilien.
– Det handlar om många backar. I slutet är det en lång stigning på åtta kilometer som kommer ta på krafterna. Jag hoppas bara jag orkar ta mig in i mål och inte bli avhängd.

Sara Mustonen i landslagsdressen. Foto: Svenska cykelförbundet

Sara Mustonen i landslagsdressen. Foto: Svenska cykelförbundet

Personligt

Namn: Sara Mustonen
Ålder: 35
Från: Höganäs
Bor: Staffanstorp och Tyskland
Klubbar i karriären: CK Valhall, Staffanstorp CK, och flera team. Nuvarande team är holländska Liv-Plantur
Meriter i urval: Vinnare Polen runt (2008), fyra guld i kortbane-SM, SM-silver i boxning (1999,2000), 56:e plats OS (2008)
Aktuell: Deltar i sitt andra OS

Publicerad 07 June 2016 10:00