Emme Adébo är verksamhetschef på Skånes handbollsförbund, som nu slopar sitt talangprojekt för att istället ge alla 14-åringar en chans till utveckling.? Foto: Andreas Holm/Arkiv

Emme Adébo är verksamhetschef på Skånes handbollsförbund, som nu slopar sitt talangprojekt för att istället ge alla 14-åringar en chans till utveckling.? Foto: Andreas Holm/Arkiv

Skånsk handboll slopar talangsatsning

Talangprojekt tas bort till förmån för utbildning för unga handbollsspelare

Av
Andreas Holm

HANDBOLL. Från selektering till bredd och utveckling. Så sammanfattar Skånsk handboll sitt nya projekt. Talangprojektet slopas för att alla ska få chansen att utbildas av elitinstruktörer.
– Vi vill skapa framtida spelare eller tränare. Att välja och rangordna spelare vid ung ålder riskerar inte bara att de slutar med sin idrott. Det är också helt fel väg att gå, menar Emme Adébo, verksamhetschef på Skånes handbollsförbund.

Mikael Ekdahl, utbildningsansvarig på förbundet, har lagt grunden till den nya spelarutbildningen där alla 14-åringar som spelar handboll bjudits in att anmäla sig. Toppinstruktörer som Ola Månsson (H65 Höör), Dragan Brljevic (Lugi), Marcus Quist (KFUM Lundagård), Tomas Sivertsson (HK Drott) och Tomas Axnér (Lugi) är bara några som kommer hålla träningspass och teori för ungdomarna.
– Jag tror det får fler ungdomar att fortsätta idrotta. Det finns många som blommar ut sent och då har selekteringen i tidig ålder kanske kvävt deras intresse. Motivationen ska vara på topp och alla ska få chansen att utvecklas. I det långa loppet blir det bättre för handbollen i stort och för eliten då fler spelare har en starkare grund att stå på. De som inte väljer att fortsätta som spelare kanske blir domare eller tränare, säger Emme Adébo.

Det nya projektet, som sjösätts i samarbete med stöd av Sparbanken Skåne, ligger helt rätt i tiden tycker Adébo. I Sverige backar föreningslivet, allt färre fortsätter idrotta eller engagera sig som ledare eller funktionärer. Men skånsk handboll visar en annorlunda trend, något Lokaltidningen rapporterade om i fjor.
– De senaste åren har handbollen stärkts och fördubblats från 350 till 700 lag och vi har totalt nio lag i Handbollsligan och SHE. När vi ser denna positiva utveckling kan vi inte bara stå där med armarna i kors och se på. Då krävs ett annorlunda tänk även från oss på förbundet. Spelarutbildningen är ett led.
Förutom en bredare utbildning har Skånsk handboll utökat distriktslagen från ett till två lag på både pojk- och flicksidan, vilket ger fler spelare chansen att vara med i Sverigecupen. Utbildningen i sig drog igång med en första träff den 26 oktober. Redan innan allt riktigt dragit igång är många kvällar redan uppbokade.
– En succé innan vi ens har börjat. Vi vill väcka drömmar för ungdomarna, inte släcka dem, säger Emme Adébo.

Publicerad 27 October 2016 06:00