Benny Ulmestig utanför sin arbetsplats som har laddmöjligheter för bolagets elbilar.

Benny Ulmestig utanför sin arbetsplats som har laddmöjligheter för bolagets elbilar. Foto: Joel Winqvist

Nu blir det lättare att ladda sin elbil – 34 nya laddplatser ska till

"Man måste kunna besöka kommunen och ladda sin elbil"

HÖGANÄS. När elbilen blivit ett allt vanligare inslag på våra vägar ökar också behoven av fler platser att ladda dem på. Nu gör Höganäs en satsning på 34 fler laddplatser. Man vänder sig främst till besökare utifrån.

– Det handlar om att möta kraven som finns rent allmänt i samhället, berättar Benny Ulmestig som är vd på det kommunägda bolaget Höganäs Energi som tillsammans med kommunen står bakom satsningen.

I ett första skede planerar man för 17 laddstolpar och totalt 34 laddplatser som ska kunna ladda el- och laddhybridfordon på olika ställen i Kullabygden. De flesta kommer att monteras inne i tätorten Höganäs. Men orter som Mölle, Jonstorp, Nyhamnsläge och Viken kommer också att få nya laddplatser.

Benny Ulmestig berättar att man i ett första läge har fokuserat på olika "publika" platser. Där man tror att främst besökare utifrån kommer att samlas.

– Vi vill öka tillgängligheten och därför placeras laddstolparna där många besökare vistas, exempelvis runt våra hamnar, säger han.

– Man måste kunna besöka kommunen och veta att det finns ställen att ladda sin elbil på. Tänk själv, om du köpt dig en elbil och kanske vill åka på en utflykt till ett musteri på Österlen så vill du ju veta att du kommer kunna ta dig hem sen också. Detta är ett måste, exemplifierar han.

Framöver planeras det, i ett senare skede, att anläggas fler laddplatser vid arbetsplatser, bostadsrättsföreningar, restauranger och andra platser i kommunen.

34 laddplatser

Satsningen kommer att göras under året och en del av de nya laddplatserna beräknas vara klara innan sommaren. Utbyggnaden beräknas kosta ungefär en miljon kronor. Men bolaget kommer söka bidrag för halva kostnaden från Klimatklivet. Besked kommer i maj, enligt Höganäs Energi.

Publicerad 15 February 2018 07:01